×

Recensie

Alternative

26 januari 2022

Beirut

Artifacts

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Pompeii

Artifacts Beirut Alternative 3.5 Beirut – Artifacts Written in Music https://writteninmusic.com

Onder normale omstandigheden komen de hersenen in de nachturen tot stilte, bij slapeloosheid is dat niet het geval. Dit rusteloos ongemak triggert de ontluikende creativiteit. Een zoektocht naar bereikbare middelen om hieruit een bevredigend gevoel van bezinning te halen volgt, hopende om uiteindelijk de kalmte in het leven te hervinden. Zach Condon lijdt al op zeer jeugdige leeftijd aan deze kwaal en benut zijn verspilde tijd met het vakkundig een breed scala aan schikkende muziekinstrumenten te ontdekken. Zo raakt hij al vroeg bekwaam in het bespelen van drummachine, synthesizer, akoestische gitaar en trompet. Vooral die trompet speelt een grote rol in het onderscheidende geluid van Beirut.

Zach Condon verhuist voor een periode naar Europa, maakt kennis met de Balkanmuziek en neemt deze inspirerende bagage weer mee terug naar zijn Mexicaanse thuisland. Al snel voegen Paul Collins, Nick Petree en Perrin Cloutier zich bij hem en Beirut is een feit. Artifacts brengt een noemenswaardige EP, creatieve probeersels en een overschot aan b-kantjes samen in een imponerende verzamelaar, waarbij bewust het bekende materiaal vermeden wordt. Heb je hier alsnog behoefte aan, dan is het advies om de studioplaten aan te schaffen. Ze zijn het allemaal waard, al springen de eerstelingen Gulag Orkestar en The Flying Club Cup er fier bovenuit.

Lon Gisland (nee, dit is geen spellingsfout) is de EP die later bij debuutalbum Gulag Orkestar toegevoegd wordt en vormt samen met Transatantique en O Leãozinho de eerste A-kant van de dubbelaar. Het beladen met melancholische pathos uitgevoerde Elephant Gun behoort zeker tot de hoogtepunten van dit veelzijdige mineur stemmige gezelschap. Het brengt de schoonheid van de beeldende filmische spaghettiwestern met de geblazen feestende treurnis van de folk samen. De licht neurotische vocalen voegen hier de nodige inlevende diepgang aan toe. The Long Island Sound is een korte instrumentale toegift van dit nummer.

De rommelige startende vreugdevolle korte opwarmer My Family’s Role in the World Revolution wordt opgevolgd door het meer straat volkse Scenic World waar de tragisch melancholische klaagzang van Zach Condon het grote verschil maakt. Met de heerlijke frisse wind van het zwierige Carousels eindigt de EP. Het door een ukelele begeleidende Transatlantique blijft tijdens de opnames van The Rip Tide op de plank liggen. Zonde want deze had ruimschoots een plekje op de korte plaat verdient, en met de zwaarder aangezette Caetano Veloso cover O Leãozinho wordt het eerste gedeelte passend afgesloten.

De persoonlijke thuisstudieprojecten die de B-kant inluiden behoren tot de voorbereidende pre-Gulag Orkestar fase waar tiener Zach Condon rond de eeuwwisseling mee aan de slag gaat. Herhalende drumbeats en simpel toetsenwerk vormen de eenvoudige basis voor de popsound van Autumn Tall Tales. Fyodor Dormant heeft het aangename zweverige van de All Saints hit Pure Shores, waarbij vooral die herkenbare stemkwaliteiten van Zach Condon opvallen. Er wordt geëxperimenteerd met Top 40 synthpop (Poisoning Claude), spacende dub (Bercy), exotische jungleritmes (Irrlichter) en aangeleerde accordeonakkoorden (Your Sails), maar veel meer dan een nieuwsgierige uitnodiging op een gemiddelde jongenskamer is het eigenlijk niet.

De tweede plaat, haakt hier gemakshalve op aan. Het voorgeprogrammeerde Sicily laat vooral een ontwikkelingsgroei in de muzikale omlijsting en intieme verbale soberheid horen. Met de nodige bombast kondigt het tot in perfectie uitgewerkte swingende Now I’m Gone zich aan. Het keerpunt in het ploeterende voorwerk en misschien zelfs wel het eerste Beirut hoogtepunt waarmee de nog jonge Zach Condon bewijst dat hij wel degelijk bestaansrecht heeft.

Het luie gezongen Napoleon on the Bellerophon schetst de nachtelijke werklust van een kunstenaar in wording, de belichaming van het jeugdige slapeloosheidstrauma in een semi akoestische setting. Het ontwakende ochtendgloren van Interior of a Dutch House is de ultieme beloning voor de gegeven arbeid. Zoekende naar de uiteindelijke vorm brengt hem ook langs de filmische softpop van Fountains and Tramways en het zeer sterke met berouwende kopstem uitpakkende Hot Air Balloon welke helaas met een te vroeg ingezette fade out het slotakkoord opzoekt.

Met vol optimisme begint de laatste albumkant met het heerlijk opbouwende Fisher Island Sound, de opgewekte bas vervaagt het opstartende ochtendhumeur van Zach Condon om vervolgens een stille dood te sterven. Hakkende percussie veroorzaakt een verkwikkende regendans die de druilerige zomerbuien wegspoelen om gepassioneerd in het hoopvolle So Slowly ondergedoopt te worden. Vanuit de lucht dwarrelen tedere muzieknoten neder, klaar om bij Die Treue zum Ursprung opgevangen in het ruimtelijke raamwerk te plaatsen.

Het oriëntale folklore pianostuk The Crossing bevindt zich daadwerkelijk op een doodlopend kruispunt, maar geeft wel duidelijk de vernieuwingsdrang weer. Het mystieke Zagora is een eighties postpunk flashback met een krachtig opeisende hoofdrol van gitarist Paul Collins. De herfst wordt overdonderd door het dichtmetselende sneeuwpak van het swingende in dub wegzakkende Le Phare du Cap Bon. De dreigende mellotron pompt het marcherende Babylon naar een klein ingehouden einde toe.

Het blijft een groot gemis dat de Mexicanen de B-kantjes afrafelen en er te weinig tijd in stoppen om deze opzetjes mooi af te ronden. Artifacts is een prima aanvulling op de catalogus, maar ook weer niet veel meer dan dat. De al eerder verschenen Elephant Gun maakt het verschil, verder komen eigenlijk alleen maar Now I’m Gone, So Slowly, Fyodor Dormant en Interior of a Dutch House enigszins in de buurt van deze meesterlijke openingstrack. 1. Elephant Gun
 2. My Family's Role in the World Revolution
 3. Scenic World
 4. The Long Island Sound
 5. Carousels
 6. Transatlantique
 7. O Leãozinho
 8. Autumn Tall Tales
 9. Fyodor Dormant
 10. Poisoning Claude
 11. Bercy
 12. Your Sails
 13. Irrlichter


 1. Sicily
 2. Now I'm Gone
 3. Napoleon on the Bellerophon
 4. Interior of a Dutch House
 5. Fountains and Tramways
 6. Hot Air Balloon
 7. Fisher Island Sound
 8. So Slowly
 9. Die Treue zum Ursprung
 10. The Crossing
 11. Zagora
 12. Le Phare du Cap Bon
 13. Babylon

Kant A:

 1. Elephant Gun
 2. My Family's Role in the World Revolution
 3. Scenic World
 4. The Long Island Sound
 5. Carousels
 6. Transatlantique
 7. O Leãozinho

Kant B:

 1. Autumn Tall Tales
 2. Fyodor Dormant
 3. Poisoning Claude
 4. Bercy
 5. Your Sails
 6. Irrlichter

Kant A:

 1. Sicily
 2. Now I'm Gone
 3. Napoleon on the Bellerophon
 4. Interior of a Dutch House
 5. Fountains and Tramways
 6. Hot Air Balloon

Kant B:

 1. Fisher Island Sound
 2. So Slowly
 3. Die Treue zum Ursprung
 4. The Crossing
 5. Zagora
 6. Le Phare du Cap Bon
 7. Babylon