×

Recensie

Pop

25 maart 2022

Bart Davenport

Episodes

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tapete

Episodes Bart Davenport Pop 4 Bart Davenport – Episodes Written in Music https://writteninmusic.com

De vanuit LA opererende muzikant herinneren we ons vaagjes, in de jaren negentig debiteerde hij dynamische garagerock blues met The Loved Ones. Ondertussen evolueerde Bart Davenport van  zelfbewuste mod rocker en bluesman naar fijnbesnaarde troubadour. In zijn eclectische benadering is eveneens plaats voor onvervalst croonerswerk. De onbegrensde fantasie van Davenport resulteert in een dozijn songs die hij in zijn huisstudio in LA opnam en de nieuwe langspeler vullen. Ze vormen een charmante muzikale trip op Episodes, het achtste, onder eigen naam uitgebrachte werkstuk.

De hoofpersonages in die aparte episodes tonen een al even grote verscheidenheid als de aangepaste muzikale omlijsting.  Alive Arrives balanceert op delicate verstilde akoestische snarenpicking die de herfstige zang van Davenport ondersteunen, het door Dina Maccabee uitgewerkte strijkersarrangement voegt een barokke toets toe bij de oversneden Brit-folk.

Met het toepasselijk getitelde Easy Listening verzeilen we in een vederlichte bossa nova sfeer, zachte zwoele zang en soepel wiegende gitaren aangevuld met exotische percussie van Andreas Rentiera die wel eens in de buurt van Jose Gonzales, Beachwoods Sparks of Father Misty John wordt gesignaleerd. Snarenspinsels en orgel in Strange Animal lonken naar het psychedelidsche tijdperk.

All Dressed in Rain klinkt evenals het naar The Kinks refererende It’s You als onvervalste Britpop, Wireless Moon en het op orgel en gitaar weg surfend instrumentaaltje herinneren aan onbekommerde tijden op de stranden van de Amerikaanse Westkust.De door fraaie, gevarieerde muziekjes gelardeerde songs vinden soms aansluiting met de turbulente toestand van de hedendaagse samenleving zoals dramatische passages Holograms en Billionaires.

Meestal is het zalig wegdromen bij prachtige melodieuze pop die de al even opmerkelijke, innemende zang flankeert op het wonderlijke Episodes.   

 

  1. It’s You
 2. Holograms
 3. Alice Arrives
 4. Easy Listeners
 5. Billionaires
 6. All Dressed In Rain
 7. Naked Man
 8. Strange Animal
 9. Wireless Moon
 10. 99 Forever
 11. Creatures In Love
 12. Still Life