×

Recensie

Rock

17 juli 2012

Baroness

Yellow & Green

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Relapse Records

Yellow & Green Baroness Rock 4.5 Baroness – Yellow & Green Written in Music https://writteninmusic.com

Via Relapse Records is vandaag, dinsdag 17 juli 2012, de nieuwe CD Yellow & Green van Baroness verschenen. Deze band uit Savannah, Georgia, is in 2003 opgericht. Baroness combineert sludge metal met punk en progressieve metal en bestaat momenteel uit John Baizley (gitaar en vocalen), Peter Adams (gitaar en vocalen), Matt Maggioni (bas-gitaar) en Allen Blickle (drums). Yellow & Green is hun derde album; hun vorige albums zijn Red Album (2007) en Blue Record (2009). Waar Morbid Angel het alfabet afgaat, lijkt Baroness het kleurenspectrum te volgen bij de inspiratie voor hun albumtitels.

Baroness weet hoe interessante nummers te componeren, zonder het album als geheel uit het oog te verliezen. De songs zelf zijn spannend, maar deze spanning ontstaat ook op op een hoger nivo. De band volgt zijn hart bij het creëren, maar ook bij het musiceren. De ritmes krijgen voldoende ruimte en aandacht om zich te ontwikkelen en de orchestratie is werkelijk sulbiem. Deze details vallen op door de sterke productie van John Congleton. Het is overduidelijk dat hier een groep muzikanten aan het werk is die de muziek speelt die ze willen spelen. Er zijn maar weinig bands die 18 songs kunnen schrijven die allemaal van hetzelfde hoge compositorische nivo zijn.

Met Yellow & Green levert Baroness een erg sterk album af. Gevarieerde en vooruitstrevende rock die toch toegankelijk blijft. De band verzandt niet in zinloos muzikaal geweld, maar vind zijn kracht in een subtiliteit met een geheel eigen karakter. Deze plaat zal alleen maar boeiender worden als je hem steeds vaker beluistert. Een veelbelovend album van een veelbelovende band.

Tracklisting Yellow & Green:

 1. Yellow Theme
 2. Take My Bones Away
 3. March To The Sea
 4. Little Things
 5. Twinkler
 6. Cocainium
 7. Back Where I Belong
 8. Sea Lungs
 9. Eula
 10. Green Theme
 11. Board Up The House
 12. Mtns. (The Crown & Anchor)
 13. Foolsong
 14. Collapse
 15. Psalms Alive
 16. Stretchmarker
 17. The Line Between
 18. If I Forget Thee, Lowcountry