×

Recensie

Jazz

12 september 2019

Avishai Cohen / Yonathan Avishai

Playing The Room

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Playing The Room Avishai Cohen/Yonathan Avishai Jazz 4 Avishai Cohen / Yonathan Avishai – Playing The Room Written in Music https://writteninmusic.com

Als jeugdvrienden uit Tel Aviv speelden ze al samen en ontdekten ze de jazz. Ondertussen hebben ze op eigen kracht, trompettist Cohen vanuit New York en pianist Avishai vanuit Parijs, een internationale en belangwekkende carrière binnen de jazz. En natuurlijk spelen ze ook nog veel samen. Avishai speelde een belangrijke rol op de meesterlijke Cohen albums Into The Silence en Cross My Palm With Silver. Nu is daar met Playing The Room dan een eerste echte samenwerkingsplaat. Twee mannen, twee instrumenten, meer niet.

Verrassend is dat de mannen, beiden toch zeer interessante componisten, voor Playing The Room vooral hebben gekozen voor het bewerken van composities van anderen. Op openingstrack The Opening (Cohen) en opvolgtrack Two Lines (Avishai) na dan. Crescent is van John Coltrane, Azalea van Duke Ellington, Koffifi Blue van Abdullah Ibrahim, Dee Dee van Ornette Coleman, Ralph’s New Blues van Milt Jackson, Sir Duke van Stevie Wonder en de albumafsluiter Shir Eres (Lullaby) van Alexander Argoy en Nathan Alterman.

Opgenomen in het geweldige Auditorio Stello Moto RSI in Lugano, Zwitserland, een favoriete plek onder ECM muzikanten omdat het geluid er ronduit geweldig is en opnemen daar dus een feest van inspiratie, laten Cohen en Avishai niet alleen horen hoe technisch onderlegd en begaafd ze zijn maar tevens hoe zwanger van emoties de composities toch zijn. Het spel van beiden is prachtig en rijk aan sfeer en hun samenwerking is vloeiend dat ze het beste in elkaar naar boven halen.

Playing The Room biedt fraai uitgevoerde traditionele jazz waarbij de hoogtepunten liggen bij een wel heel fraai bewerking van Coltrane’s Crescent, sowieso een topcompositie en door de mannen met veel klasse en diepte gespeeld. Ook Ibrahim’s Kafifi Blue en Ellington’s Azalea krijgen heel mooie versies mee met een Afrikaans gekleurde ondergrond. Datzelfde geldt voor hun fascinerende, overigens veel te korte, bewerking van Wonders Sir Duke, Stevie’s meesterlijke ode aan Duke Ellington, en de wonderlijke mooie afsluiting met Shir Eres (Lullaby).

Playing The Room is een album met composities waar een tijdloze jazzkracht vanuit gaat. Een album ook dat door het traditionele en ingetogen karakter deze twee, ondertussen prachtig doorgegroeide, muzikanten slim door laat groeien naar een enorm groot wereldpubliek en uitpuilende zalen.  1. The Opening
  2. Two Lines
  3. Crescent
  4. Azalea
  5. Kofifi Blue
  6. Dee Dee
  7. Ralph's New Blues
  8. Sir Duke
  9. Shir Eres (Lullaby)