×

Recensie

Alternative

10 juli 2019

AURORA

A Different Kind of Human (Step 2)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Glassnote

A Different Kind of Human (Step 2) AURORA Alternative 4 AURORA – A Different Kind of Human (Step 2) Written in Music https://writteninmusic.com

De Noorse uit Stavanger komende singer-songwriter Aurora Aksnes maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Al met haar tweede single Running with the Wolves richt ze in 2015 de aandacht op zich. Snel brengt ze onder haar voornaam All My Demons Greeting Me as a Friend als volwaardig album uit. Vorig jaar maakt het publiek met de eerste plaat van een tweeluik; Infections of a Different Kind (Step 1) kennis. Ontwakend uit een cocon presenteert ze zichzelf als een kleurrijke vlinder. Niet alleen muzikaal, maar ook haar uiterlijk ondergaat een bijzondere verandering.

Met motorisch een hoge bewegingsvrijheid raast ze als een verdwaalt ADHD Efteling elfje over het podium. Live verraad ze met regelmaat dat ze is opgegroeid in het land van de duistere black metal. Met de zelfverzekerdheid van een ice queen beweegt ze mee op de zwaardere stukken. Het net verschenen A Different Kind of Human (Step 2) verschilt qua albumhoes minimaal met de voorganger. Muzikaal is het net weer een tikkeltje gekker en gedurfder met de toevoeging van de prominent aanwezige elektronica.

The River roept een eerlijk ambient gevoel op. Haar hoge stem leent zich prachtig voor deze verheugende uitingen van blijdschap. De new age beats zetten de folk invloedenin een hedendaagse dreampop benadering om. De koudheid van haar geboortegrond wordt omgeven door de mystiek van de vele legendes die Noorwegen rijk is. Het begin van een spirituele speurtocht door de bijzondere gedachtegang van deze excentrieke zangeres met een kinderlijke theatrale uitstraling. Animal bouwt zich op tot een in extase rakende dance.

Al na twee tracks bindt ze een breder publiek aan haar exclusieve sound. Het alternatieve rockpubliek geniet hiervan net zo als de meer dance georiënteerde luisteraar. De lieve songs worden door de dance uit de jaren negentig ondersteund. Veel versnelde tribal invloeden tot standje drum and bass. Alsof je aanwezig bent op een illegale rave, met hippie achtige crusties waar AURORA als kleurrijk boegbeeld doorheen beweegt. De samensmelting van culturen is het terugkerende thema op A Different Kind of Human. De universele gemeenschappelijke wereld dient hiervoor als basis.

De hoogtepunten vormen de wat afwijkende songs. Zo is het geheimzinnige somber omlijste Soulless Creatures het eerste bijzondere moment op de plaat waarmee ze haar eigenzinnigheid tot buitenaards niveau omhoog werkt. De gothic rock roots staan in het verbale hoogstandje In Bottles centraal, het bewijs dat ze alles met haar stem aandurft. Met de totale gekte in het begin van Apple Tree waagt ze zich op het pad van de sensuele rapmuziek, om er vervolgens weer haar eigen invulling aan te geven.

Het absolute climax komt tegen het einde met The Seed, waarbij alles wat je eerder gehoord hebt samensmelt. De spookachtige vocalen roepen de hardere begeleiding tot rust om vervolgens tot een artistieke aardbeving te komen in het openbarstende slotakkoord. Bij Mothership gaat de hemelpoort wijd open en laat AURORA je in haar avontuurlijke sterrenstelsel binnen. Door de aanwezigheid van een aantal minder bijzondere songs ontwikkelt A Different Kind of Human (Step 2) zich niet tot een meesterwerk. Dat er momenten zijn die wel deze kwalificatie verdienen mag duidelijk zijn. 1. The River
 2. Animal
 3. Dance On The Moon
 4. Daydreamer
 5. Hunger
 6. Soulless Creatures
 7. In Bottles
 8. A Different Kind Of Human
 9. Apple Tree
 10. The Seed
 11. Mothership