×

Recensie

Eigentijds

20 augustus 2014

Arve Henriksen

The Nature Of Connections

Geschreven door: Henning Bolte

The Nature Of Connections Arve Henriksen Eigentijds 4.5 Arve Henriksen – The Nature of Connections Written in Music https://writteninmusic.com

Arve Henriksen, trompettist, vocalist, multiïnstrumentalist is een ongemeen productieve musicus met veel live optredens in verschillende boeiende combinaties en configuraties (zie bijvoorbeeld All About Jazz) en een mooi gevarieerde output aan albums.

Vorig jaar verscheen de fraaie box Solidification met daarin een state of art verzameling van Henriksens werk op het label Rune Grammofon in verschillende audioformaten plus Chron, een nieuw opus (zie uitvoerige bespreking in Written In Music). In het najaar 2013 verscheen voor het jaarlijkse Punkt Festival in september in Kristiansand – Henriksen is één van de kernkrachten van Punkt – het nieuwe album Places of Worship (voor het Punkt-Festival zie verder Written In Music). In januari van dit jaar verscheen Chron vanwege de grote vraag er naar – ook los van de box en dan wel als deel van een dubbel-cd samen met het – eveneens nieuwe – zuster-album Cosmic Creation. In oktober verschijnt een nieuw album met muziek op glas-instrumenten (o.a. samen met percussionist Terje Isungset).

En nu dus op tijd voor de 10e editie van het Punkt Festival het opus The Nature Of Connections. Henriksen is op zijn nieuwe opus te horen met vier eminente snaar-instrumentalisten: Nils Økland (op viool, hardanger fidel en viola d’amore), Gjermund Larsen (viool en hardanger fidel), Svante Henryson (cello) en Mats Eilertsen (contrabass). Tenslotte is er nog het slagwerk van Audun Kleive. Nils Økland heeft o.a. bij Jan Willem de Vriend gestudeerd, maakt(e) deel uit van een aantal belangrijke Noorse groepen en heeft zowel albums op zijn naam staan op het Rune Grammofon label als op ECM (zie Written In Music). Gjermnd Larsen is een van de belangrijkste jongere Noorse violisten en zowel op folk- als op jazzgebied (o.a. in de groep van Christian Wallumrød die vorig jaar nog op November Music te zien was – zie Written In Music). Svante Henryson, de Zweedse cellist heeft o.a. met Jon Balke, Ketil Bjørnstad en Elvis Costello gewerkt en Mats Eilertsen is is niet alleen een mainstay in de Noorse jazz maar ook een musicus met Nederlandse connecties (Wolfert Brederode, Ernst Reijseger, Harmen Fraanje). Audun Kleive tenslotte is als veteraan van de meest eminente Noorse slagwerkers (o.a. Terje Rypdal, JøKleBa!, Jon Balke). Hij was o.m. twee jaar geleden op November Music samen met Arve Henriksen te zien.

In de muziek van The Nature Of Connections vormen echo’s van Noorse volksmuziek, Eigentijdse gecomponeerde muziek en improvisatie-muziek nieuwe kamermuzikale klankeenheden van eigen expressiviteit, dramatiek en verbeeldingspotentieel. Bij Henriksen zijn intense wisselwerkingen tussen het hemelse en het duistere, aggressieve de motor van een sterke persoonlijke expressie. In dit werk zijn ze in vergaande mate gesublimeerd.

Bij het werken met vier strijkers, een strijkkwartet dus, moet de rol van de trompet uiteraard opnieuw bepaald worden. Het gaat hier echter niet om een bestaand strijkkwartet of strijkers die thuis zijn in de routine van klassieke strijkkwartetten. Het zijn vier individuele strijkers met een sterk ontwikkelde eigen stem die borg staan voor een eigen vormgeving. Een speciale opdracht bracht hun bij elkaar en vanuit dat gegeven kon Henriksen zijn “strijkkwartet-probleem” dat hij al een tijdje met zich meedroeg naar een praktische oplossing leiden.

L1170403“I have for many years had the plan to make an album with a string quartet. The traditional combination of stringplayers was the original idea, but I never got fully convinced that was the right sound or combination I was looking for. Many years passed and the sound of this remained in silence, until I was invited by Nina Hurum at Rikskonsertene in Oslo to put together a constellation of musicians for a tour in Norway. This carte blanche invitation brought fire to the old string quartet idea, and after almost ten years of waiting it was quite easy for me to invite Gjermund, Nils, Svante and Mats. The nature of connections with these handfull of highly skilled and loving people goes way back to when I played with them in different constellations such as Jon Balke Magnetic North Orchestra, Trygve Seim Ensemble, Food and Christian Wallumrød Ensemble. The two weeks tour we did together became a memorable journey for all of us.”

Het opus, opgenomen de Rainbow studio in Oslo door Jan Erik Kongshaug, heeft raakvlakken met de muziek van het ensemble van Christian Wallunrød wat niet zo verbazingwekkend is aangezien Larsen, Økland en Henriksen zelf in dat ensemble hebben gespeeld. Maar er zijn even veel verschillen in aanpak en stijl. De klanken van verschillende instrumenten vloeien rijker in elkaar en Henriksen werkt sterker met transformatie van bijvorbeeld walsen zoals in de stukken Hambopolskavalsen en Keen. Wallumrød haalt heel veel impact uit de karigheid een het vergaand ontbenen van klank terwijl bij de extroverte Henriksen bijna het tegenovergestelde met de weelderijke klank lijkt te gebeuren. Bij hem zijn heterogene elementen zo vormgegeven dat ze elkaar in een krachtveld bijna magnetisch aantrekken, elkaar omspelen en wederzijds versterken. In beide gevallen klinkt het resultaat doorgans vreemd en vertrouwd tegelijk. Fascinerend dus – want je kunt goed meegaan maar kunt het niet vatten.

The Nature Of Connections verschijnt 22 augustus en is beschikbaar in cd-formaat, als vinyl en wit vinyl

VIDEO

AUDIO Hambopolskavalsen

RADIO concertzender BIJdeTIJDS

Foto Arve Henriksen © FoBo_HenningBolte

Foto groep © svennevenn  1. Blå Veg
  2. Hambopolskavalsen
  3. Budbringeren
  4. Hymn
  5. Seclusive Song
  6. Aceh
  7. Keen
  8. Arco Akropolis
  9. Salm