×

Recensie

Jazz

16 mei 2013

Anthony Strong

Stepping Out

Geschreven door: Kay Krijnen

Uitgebracht door: Naive

Stepping Out Anthony Strong Jazz 2.5 Anthony Strong – Stepping Out Written in Music https://writteninmusic.com

Er wordt in momenteel in muziekland gretig gebruik gemaakt van repertoire dat ouder is dan 50 jaar. Caro Emerald is het bekendste voorbeeld, en komt nu ook met een nieuw album. Maar ook aan de populariteit van de in met name Duitsland en Frankrijk populaire ElectroSwing, een genre dat vooroorlogse swing met house combineert, is te zien dat dit swingende erfgoed basis is voor nieuwe muziek.

Anthony Strong is zanger en pianist, en ook hij lijkt 60 jaar te laat geboren. Op zijn nieuwe CD, zijn derde, klinkt muziek die aansluit bij vervlogen tijden. Het is een mix van nieuw werk van eigen hand en traditionals.

Helaas wordt het zelden spannend. De CD komt erg geproduceerd over en daardoor is er weinig ruimte voor een scherp randje, een gedurfde uithaal of een twist in de compositie. De mierzoete strijkerspartijen die Falling in Love smaken naar veel te zoete kauwgum. Typisch voor eind jaren 50, dat wel. Maar zelf zou ik dan toch eerder kiezen voor ‘het echte werk’ van bijv. Frank Sinatra

Het goede nieuws komt van de band. Vooral in het hoogtepunt van de plaat: het snelle Change My Ways. In een indrukwekkende saxsolo laat Nigel Hitchcock horen hoe soepel hij door het schema heen kan soleren, gelijk gevolgd door een knappe pianosolo van Anthony Strong zelf, virtuoos en toch licht. En ook drummer Sebastian de Krom laat horen wat hij, bijvoorbeeld op het einde van Someone Knows. Het is alsof hij eindelijk wordt losgelaten uit het strakke keurslijf van dit brave album.

Tracklisting Stepping Out:

1. Too Darn Hot
2. Change My Ways
3. Luck be a Lady
4. Stepping Out With My Baby
5. L-O-V-E
6. Falling In Love
7. Someone Knows
8. My Foolish Heart
9. My Ship
10. Witchcraft
11. When I Fall In Love
12. Overjoyed
13. Earlybird
14. Learning To Unlove You