×

Recensie

World

05 januari 2012

Ana Laíns

Quatro Caminhos

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Difference Entertainment

Quatro Caminhos Ana Laíns World 4 Ana Laíns – Quatro Caminhos Written in Music https://writteninmusic.com

De Portugese zangeres Ana Laíns zong op haar vijftiende al haar eerste fado. Toen zij in 1999 de ‘Grande Noite do Fado of Lisbon’ won besloot zij zich serieus op een carrière in de muziek te storten en er volgden optredens in Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en de Verenigde Staten.

Pas in 2003 tekende Ana haar eerste platencontract bij het Difference-label maar ze voelde zich pas eind 2005 echt rijp en ervaren genoeg om een album te maken en kreeg daarbij hulp van producer Diogo Clemente. Dat debuutalbum zag uiteindelijk in 2006 het levenslicht en was getiteld Sentidos. De daaropvolgende tour deed de landen België, Nederland, Spanje, Griekenland en Rusland aan. De positieve kritieken van de internationale pers werden gretig door Ana verwelkomd. Met name haar eigenzinnige en eigentijdse benadering van de Fado werd veelvuldig benadrukt.

In 2009 nodigde Boy George (de flamboyante ex-zanger van Culture Club) Ana uit om samen met hem het nummer Amazing Grace op te nemen. Ook hij was zeer gecharmeerd van haar prachtige stem.

Voor haar tweede album Quatro Caminhos schakelde Ana wederom Diogo Clemente in en gaat ze overtuigend verder op de succesvol ingeslagen weg van de fado. Naast fraaie vertolkingen van de teksten van o.a. Amélia Muge, José Manuel David, Samuel Lopes en haar producer Diogo, verlegt Ana ook haar eigen grenzen middels het schrijven van een eigen nummer. Ze eert de fado met het nummer Não Sou Nascidi Do Fado. Daarnaast zijn de gedichten van onder meer Ruben Dario, Natália Correia en Carlos Drummond de Andrade voor haar een belangrijke inspiratiebron voor dit album.

Quatro Caminhos is een schitterend fado-album geworden en kent naast de vrolijke titeltrack genoeg variatie om dertien nummers lang te blijven boeien. Het (zang)talent druipt van de songs af en veelvuldig weet Ana je te raken met zowel haar breekbare fado-songs, waaronder Parolagem Da Vida, als haar geïnspireerd- en passioneel klinkende fado-bewerkingen, zoals bijvoorbeeld Ricochete. Vandaar dat Quatro Caminos wordt beloond met quatro estrelas (vier sterren).

Tracklist Quatro Caminhos:

 1. Quatro Caminhos
 2. Condicao
 3. Da Morte Nao Espero Nada
 4. Nao Sei Porque Tu Foste Embora
 5. Nao Sou Nascidi Do Fado
 6. Parolagem Da Vida
 7. Afinal
 8. Beijo-de-moca
 9. Na Rua Dos Meus Ciúmes
 10. Esta Saudade Nao Quer Partir
 11. A Ti
 12. Ricochette
 13. Adeus