×

Recensie

Metal

26 januari 2011

Amplifier

The Octopus

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: AmpCorp

The Octopus Amplifier Metal 3.5 Amplifier – The Octopus Written in Music https://writteninmusic.com

“Als het geluid van een grote octopus die zich om je hoofd bevestigd heeft en je rondloodst.” Zo omschrijft Neil Mahoney (bass) de titel en het concept van The Octopus, de nieuwe CD van Amplifier. Deze Engelse band bestaat verder uit Sel Balamir (gitaren/vocalen) en Matt Brodin (drums). Het werk wordt uitgebracht op hun eigen label AmpCorp en zal verschijnen als dubbel CD en op drie schijven vinyl.

Een speciale gelimiteerde editie bevat een CD boek van 70 pagina’s waarin het concept rond The Octopus omschreven wordt. Deze versie zal beperkt beschikbaar komen in een oplage van slechts 500 kopieën. Omdat het album in eigen beheer wordt uitgebracht, zal het aanstaande maandag niet in de winkels liggen. Het is enkel te bestellen via de website van de band.

Hoe de muziek op The Octopus te omschrijven? Het is een muzikale reis, een tocht door de krochten van het heelal. Van de Grote Magellaanse Wolk, via de Adelaarsnevel naar de Kuipergordel en terug naar de bakker om de hoek. De muziek lijkt een combinatie van geluiden van het hart, geluiden van de straat, sonische dreunen en keiharde gitaarriffs. De muziek lijkt het midden te houden tussen Pink Floyd en Kyuss. Het is schier onmogelijk om de lading geheel af te dekken in vergelijkbare termen, maar hier komt het toch aardig op neer.

Ik kan niet zeggen dat alle aspecten van deze dubbel CD me even veel aanspreken. Dat kan ook haast niet met meer dan twee uur muziek. Maar ik kan wel zeggen dat het een bijzonder interessant muzikaal concept is wat hier gepresenteerd wordt. Hoewel op het gebied van progressiviteit binnen de muziek bijna alles wel gedaan lijkt, lukt het Amplifier toch om een zeer vooruitstrevende dubbel CD uit te brengen. Aan de ene kant veel experimenten en aan de andere kant eenzijdige stoner metal. Een absolute aanrader voor muziekliefhebbers met durf en fans van progressieve muziek.

Tracklisting The Octopus:

Disc1:

 1. The Runner
 2. Minion’s Song
 3. Interglacial Spell
 4. The Wave
 5. The Octopus
 6. Planet Of Insects
 7. White Horses At Sea // Utopian Daydream
 8. Trading Dark Matter On The Stock Exchange

Disc2:

 1. The Sick Rose
 2. Interstellar
 3. The Emperor
 4. Golden Ratio
 5. Fall Of The Empire
 6. Bloodtest
 7. Oscar Night // Embryo
 8. Forever And More