×

Recensie

World

04 februari 2018

Amparanoia

El Coro De Mi Gente

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Via Lactea

El Coro De Mi Gente Amparanoia World 3.5 Amparanoia – El Coro De Mi Gente Written in Music https://writteninmusic.com

Amparanoia, het muzikale project van Amparo Sanchez, keert met El Coro De Mi Gente terug. Op dit nieuwe album verzamelde Sanchez een hele reeks vrienden en gezellen rond zich om er alweer erg feestelijk album van te maken.

De groep is al lang een vertrouwde naam in de muziekwereld. Sinds 1997 aan het werk om de meest uiteenlopende muziekstijlen aan te boren en die tot een nieuw geheel om te toveren. Alles wel beschouwd is het palet enorm breed: latin, reggae, pop, salsa, dub en ander genres versmelt de Spaanse groep in een heel eigen sound. Van opener Hacer Dinero (met Joan Garriga I Martinez) tot afsluiter Buen Rollito (met Esne Beltza), een en al dansbare en feestelijke muziek die alle richtingen uitgaat en soms ook zwoelere en introspectievere passages bevat (Mar Estrecho met Chambao).

Deze release komt er naar aanleiding van hun twintigjarig bestaan. El Coro De Mi Gente (dat zoiets betekent als : “het koor van mijn volk” of de ziel van mijn volk) is echter geen gewoon verzamelalbum, geen ‘best of’, maar vormt net een alternatief daarop. Zo nam de bende rond Amparo Sanchez, die de laatste jaren vooral een solocarrière uitbouwde, een vijftien tracks tellende selectie uit het Amparanoia oeuvre opnieuw op, maar dan met inbreng van diverse gastmuzikanten. Daarbij zitten zowel vertrouwde namen (Manu Chao, Sergeant Garcia, Calexico) als voorlopig wat onbekendere bands/artiesten als DePedro, La Pegatina, Aterciopelados en Fermin Muguruza.

Amparanoia staat voor een fusion/mestizageluid met een stevig vleugje rebellie en anarchie. Dat onophoudelijke gevecht voor een betere wereld vind je volop terug in de muziek en de teksten van de Catalaanse zangeres die ook met het album op tournee trekt. Dat gebeurde met een beetje hulp van jazzvocalist Gregory Porter die zo gecharmeerd was door een Amparanoia optreden dat hij de ambitie om het album live te spelen erg stimuleerde. En zo is het dat de groep aan de vooravond staat van een tournee die hen ook langs België en Nederland brengt.

El Coro De Mi Gente geeft aan dat Amparanoia ook twintig jaar na het debuut El Poder De Machin nog steeds vol leven en bruisende ambitie zit. Een erg aanstekelijk album vol goede, zomerse vibes. 1. Hacer Dinero
 2. El Coro De Mi Gente
 3. En La Noche
 4. Somos Viento
 5. Dolor, Dolor
 6. Que Te Den
 7. Mar Estrecho
 8. El Destino
 9. La Fiesta
 10. Iluminado
 11. La Semana
 12. Ella Baila Bembe
 13. Caravane
 14. You Know What I Mean
 15. Buen Rollito