×

Amenra

Mass VI

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Neurot

Mass VI Amenra Alternative 5 Amenra – Mass VI Written in Music https://writteninmusic.com

Bijzondere groep, bijzonder verhaal. Even situeren is misschien aangewezen. Amenra maakt deel uit van een breder gelaagd verhaal rond en om het Gentse Consouling Sounds, een platform waar verschillende artiesten en bands uit soms erg uiteenlopende hoeken (Inwolves, Innerwoud,.. maar ook An Pierlé, Supergenius,.. ) hun thuisbasis hebben. Gemeenschappelijke deler is de opwindende zoektocht naar muziek die grenzen vér overstijgt ; muziek die telkens weer aandacht heeft voor zowel inhoudelijke als vormelijke kwaliteit. Dat is met Amenra zeker niet anders.

Amenra is zo een van die bands uit de Belgische underground die op werkelijk unieke wijze mee vorm geven aan het muzieklandschap. Hun sound is bijvoorbeeld vrijwel nergens mee te vergelijken. Bovendien hebben ze met Colin V. Van Eekhout een van s’lands meest authentieke frontmannen in huis, een kunstenaar die een integraal verhaal vertelt. En dat al enkele albums lang.

De Church Of Ra groeit aan, het leger discipelen dat volledig hooked is of geraakt neemt ziendewijs toe. Als het aan ons ligt, mag dat niet eens verbazing wekken. De ether draait steeds vaker rond algoritmes, iets waar Amenra de buik vol van heeft. En dus pletwalsen ze het al te steriele muzieklandschap door stevig tekeer te gaan, zoals pakweg ook Godspeed You! Black Emperor dat kan. Volstrékt compromisloos. Alles wat nog maar vaag ruikt naar commerciële toegeving gaat vrijwel per definitie in de prullenmand. Met als resultaat dat het nieuwe Mass VI opnieuw slaat en zalft.

De muziek dan maar. De groep rond Colin H. Van Eeckhout is er geen van half werk. Het is dus een kwestie van alles of niets, een tussenweg is onbestaande. Ofwel laat dit je helemaal koud, ofwel gaan de haartjes recht omhoog en geraak je als door slag betoverd. Het boeiende is ook de vaststelling dat, wie zich de moeite troost om de back catalogue erbij te nemen, de groep als de dood is voor herhaling. Er is immers geen trucje. Er is slechts vollédige fysieke en mentale overgave. Dat hoor je al van bij opener Children Of The Eye die er meteen dik elf minuten genadeloos in hakt. Dit is het alles overweldigende geluid van een groep die zijn eigen weg zoekt. Noem het gerust een eigen landschap waarin schoonheid samen gaat met een diepe, emotionele loutering van de ziel.

Het kroonjuweel is echter het in het Frans gezongen Plus Près De Toi, dat netjes omringd wordt door respectievelijk Edelkroone en Spijt. Daarmee geeft Amenra te kennen dat het verder kijkt dan de neus lang is. Ze graven diep in hun ziel met de intentie emotie (verlangen, spijt,..) te kunnen openbaren, maar vinden ook rust bij herinneringen. Deze stevige oplawaai bijvoorbeeld werd geïnspireerd door een oude hymne (Closer To God/Nearer To Thee) die hier zo een nieuwe betekenis krijgt. Alles verscheurend, zoals onder meer in A Solitary Reign waar de muzikale variant op de techniek van de verschroeide aarde beoefend wordt.

Na Diaken waarmee de groep deze prachtplaat besluit voelt Mass VI – nomen est omen – aan als een al te bijzondere kerkdienst. Als je de kans hebt, ga hen dan zeker ook live bewonderen ! Neem er in tussentijd die prachtige hoes bij en geniet van de weerbarstige almacht van Amenra!

Amenra presenteert het nieuwe werkstuk onder meer in een volledig uitverkochte AB op 31 oktober. Op 19 en 20 januari zijn o.a. Stevenskerk (Nijmegen) en Doornroosje (Nijmegen) aan de beurt.  1. Children Of The Eye
  2. Edelkroone
  3. Plus PrèS De Toi
  4. Spijt
  5. A Solitary Reign
  6. Diaken