×

Recensie

Pop

20 september 2014

Alt-J

This Is All Yours

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Infectious

This Is All Yours Alt-J Pop 4 Alt-J – This Is All Yours Written in Music https://writteninmusic.com

Een tweede album, altijd moeilijk. Of zo gaat dan toch de mare. Tel daarbij op dat alt-J het moest stellen zonder bassist Gwil Sainsbury die in januari, vóór de opnames van de tweede langspeler begonnen, vertrok. Geen makkelijk uitgangspunt. Sterker, de achterblijvers vroegen zich af of ze het gingen redden, trokken samen intensief op en dat resulteerde in This Is All Yours.De luisterbeurten die This Is All Yours ten deel vielen, vroegen om meer en meer. En meer. Dat betekent dat niet alleen het vertrek opgevangen is: alt-J heeft een prima tweede album gemaakt dat enerzijds, qua karakter naadloos aansluit bij  debuut An Awesome Wave, terwijl, anderzijds, het album muzikaal gezien zeker niet klakkeloos het spoor volgt van het debuut. Dat blijkt niet nodig om een erg fraaie schijf te maken.

Het trio dat alt-J nu is, heeft zich er zoveel mogelijk op gericht te blijven schrijven en op te nemen in de lijn van het debuut. Drie vrienden die samen muziek maken. Niet gecompliceerd in hoe ze het deden, geen uitzinnig productieproces, maar terug naar de studio waar het de eerste keer ook lukte. En hoe klinkt dat dan? Opener Intro doet eerst nog denken aan The Flying Pickets, het a capella gezelschap van weleer, tot na anderhalve minuut ongeveer er Afrikaanse klanken en keyboards bij de muziek worden gevoegd. Met de vervormde stem van Joe Newman erbij heb je dan al snel in de gaten dat dit Alt J moet zijn. Het combineren van schijnbaar tegengestelde klanken eigen aan hen zoals het in de handen van anderen mogelijk compleet vervreemdend zou klinken.

Arrival In Nara is het eerste van drie nummers die alle de naam van de Japanse stad Nara in zich dragen. Waar progressieve rockbands zich een slag in de rondte werken om soms een fraai drieluik aan nummers aan elkaar te breien, doet alt-J het op hun eigen onnavolgbare manier. Het uit elkaar halen van wat mogelijk één nummer had kunnen zijn om zo een groter effect te creëren. Het drieluik is dan ook niet bedoeld als een reis door en in de stad. Gedeelde thematiek is er echter wel; de vrijheid die aan de stad gekoppeld is gesymboliseerd door het in de stad vrij rond kunnen lopen van herten. Arrival In Nara is een rustig opbouwend nummer dat wel iets weg heeft van Japan, de band rond David Sylvian. Nooit te groot wordend en heel sfeervol.

Nara is een nummer waarin trippy geluiden gekoppeld worden aan fraaie keyboards en de zanglijnen naar het einde toe fraai Afrikaanse sferen lijken te kleuren, zonder dat de tekst op enige wijze Afrikaans wordt. Every Other Freckle is een typische alt-J track, als je daar al van kunt spreken, ligt nog het meeste in het verlengde van het debuut, verrast tegelijk met zijn Lumineersachtige “Hey” en het misschien onbedoelde eerbetoon “Tu-tu-tu-tu” aan Lou Reed dat in deze tekst niet van de “Coloured girls” kwam als in Walk On The Wild Side maar van de “Cover girls”. Left Hand Free was een van de eerste singles en had van de hand van The Black Keys kunnen zijn. Pastiche of niet? Het nummer swingt en dat werkt.

In Garden Of England wordt alt-J bijna helemaal proggy door een kort en krachtige instrumental toe te voegen, blokfluit, zo lijkt het die een heel pastorale sfeer oproept. Dat wordt versterkt door het navolgende Choice Kingdom dat bijna Fleet Foxes achtige vormen aanneemt. Hunger Of The Pine ging eveneens als single vooraf aan het album. De clip die erbij hoort, verdient het om gezien te worden. Geeft een aparte kleur aan het nummer dat toch al vragen opriep met zijn sample van Miley Cyrus. Maar, stel nu eens geen vragen en luister eens. Onderga de muziek en vraag je af: wat doet de muziek met mij? Variatie, dat is wat Alt J op dit tweede album biedt. En ze weten dat als trio te doen door het samenbrengen van folk, trippy sounds, dubstep, hier en daar onschuldig lijkende proginvloeden, een vleugje Eno en in dit alles blijft alt-J zichzelf. Geef je muziek de kans te bloeien en een album de kans te groeien en zit je niet verlegen om een aaneenrijging van hits, dan is deze nieuwe alt-J een heerlijk album om in weg te duiken. Een zeer fraai album.

Tracklisting This Is All Yours:

 1. Intro
 2. Arrival In Nara
 3. Nara
 4. Every Other Freckle
 5. Left Hand Free
 6. Garden Of England
 7. Choice Kingdom
 8. Hunger Of The Pine
 9. Warm Foothills
 10. The Gospel Of John Hurt
 11. Pusher
 12. Bloodflood Pt. II
 13. Leaving Nara


 1. Intro
 2. Arrival In Nara
 3. Nara
 4. Every Other Freckle
 5. Left Hand Free
 6. Garden Of England [Interlude]
 7. Choice Kingdom
 8. Hunger Of The Pine
 9. Warm Foothills
 10. The Gospel Of John Hurt
 11. Pusher
 12. Bloodflood Pt. II
 13. Leaving Nara