×

Recensie

World

30 juli 2013

Aline Frazão

Movimento

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Coast to Coast

Movimento Aline Frazão World 3.5 Aline Frazão – Movimento Written in Music https://writteninmusic.com

Relatief kort na de Nederlandse release van haar debuutalbum Clave Bantu (2012) laat de Angolese zangers Aline Frazão alweer van zich horen met de opvolger Movimento. Ze produceerde het album zelf en ook het leeuwendeel van de composities is van haar hand. Daarnaast is er een fraaie samenwerking met de Angolese dichter en tekstschrijver Carlos Ferreira “Cassé, met wie ze de song Desassossogo opnam en bevat het album een muzikale bewerking van een gedicht van Alda Lara, Ronda.

Hoewel Aline alweer een tijdje in Lissabon woont, is Aline nog altijd zeer begaan met de problematiek in haar geboorteland, waar ook haar hart ligt. Dat hoor je ook regelmatig terug in haar teksten (Kalemba, A Poem In The Setting Sun, Cacimbo). Verwacht echter geen grote stijlwijzigingen op Movimento want ook deze tweede plaat laat een vaak ingetogen en smaakvolle mix horen van traditionele muziek uit Angola en Kaapverdië, bossanova, jazz en fado.

Aan talent en klasse geen gebrek bij Aline en regelmatig pakt ze de luisteraar ook compleet in met haar unieke, bij vlagen sensuele stemgeluid. Toch had ik gehoopt dat dit album beter zou worden dan het debuut en dat is in mijn ogen (oren) helaas niet het geval. Wel bewijst ze dat ‘stilstand’ in sommige gevallen geen ‘achteruitgang’ hoeft te betekenen want het overgrote deel van de nummers klinkt op zich prima. Met het heerlijke Cacimbo, het vrolijk klinkende Crónica de Um(Des)encontro, de mooie ballad Lugar Vazio en de ingetogen, doch prachtige afsluiter A Ultima Bossa heeft de Aline genoeg troeven in haar hand om langzaam doch zeker haar fanschare uit te breiden. Die echt grote (en spannende) muzikale stap voorwaarts zal Aline Frazão echt wel een keer gaan maken, hopelijk al op haar derde album.

Tracklisting Movimento:

 1. As Paredes do Mayombe
 2. Cacimbo
 3. Desassossego
 4. Tanto
 5. Crónica de Um (Des)encontro
 6. Nossa Festa
 7. Poema em Sol Poente
 8. Lugar Vazio
 9. A Cidade Que eu Habito
 10. Ronda
 11. Kalemba
 12. A Última Bossa