×

Recensie

World

10 december 2012

Aline Frazão

Clave Bantu

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Coast to Coast

Clave Bantu Aline Frazão World 3.5 Aline Frazão – Clave Bantu Written in Music https://writteninmusic.com

Clave Bantu is het debuutalbum van de vierentwintigjarige Angolese zangers Aline Frazão. Dit jaar konden we al kennis met haar maken tijdens Amsterdam Roots Festival, waar zij in het voorprogramma stond van fadista Ana Moura. Daarnaast was zij de afgelopen weken zelf de  hoofdrolspeelster van de World Sessions en verzorgde zij maar liefs zes optredens in Nederland.

Al vanaf haar vijftiende schrijft Aline haar eigen nummers, in die tijd voornamelijk geïnspireerd door de Braziliaanse bossanova maar na muzikale omzwervingen, die haar via haar woon (en werk)plaats Lissabon naar Madrid, Parijs, Brussel, Buenos Aires en Santiago de Compostella brachten heeft ze met een mooie, bijzondere mix van stijlen inmiddels haar eigen muzikale koers uitgezet.

Op Clave Bantu, dat ze samen met de Cubaanse bassist José Manuel Diaz en percussionist Carlos Freire opnam, treffen we elf (h)eerlijke songs aan die subtiel en smaakvol zowel traditionele muziek uit Angola en Kaapverdië, bossanova, fado en jazz laten versmelten tot een uniek en nieuw geluid.

Al vanaf de eerste wonderschone klanken van Assinatura De Sal, meteen één van de hoogtepunten van het album, zit je op het puntje van je stoel en zwijmel je mee op de zwoele klanken en het (in dit nummer) sensuele stemgeluid van Aline. Daarna duiken we gevoelsmatig een rokerig jazz-kelder in waar het fraaie Oriente ongetwijfeld uitstekend tot zijn recht zou komen.De vrolijk klinkende titeltrack is wat lichter van klankkleur en setting en zorgt voor een grote glimlach op het gezicht. Er wordt speels met ritmes gestoeid in zowel O Que Ela Quer, Caminho Do Sul en Na Boca De Angola en de samba-bossa-stijl wordt inventief aan de jazz gekoppeld in het door Jose Eduardo Agualusa geschreven O Ceu Da Tua Boca. Het emotionele Primeiro Mundo kan gezien worden als de krachtige sleuteltrack van het album, dat mede geïnspireerd is door de vele Afrikaanse muziekstijlen die de oceaan overstaken om daar door andere culturen te worden overgenomen en omarmd en weer nieuw elan krijgen. Het relaxte Amanheceu,geschreven door het Angolese ‘ zwaargewicht’ uit de literatuur, Ondjaki, is het tweede (en laatste) nummer dat Aline niet zelf schreef. Het weerhoudt Aline in ieder geval niet om er een prachtig nummer van te maken. Dat de nummers Rascunhos en afsluiter Babel helaas wat minder indruk maken vergeven we dit jonge talent graag. Want met Clave Bantu laat Aline Frazão in ieder geval horen dat we de komende jaren rekening met haar moeten gaan houden.

Tracklisting Clave Bantu:

 1. Assinatura De Sal
 2. Oriente
 3. Clave Bantu
 4. Oquela Quer
 5. Caminho Do Sul
 6. O Ceuda Tua Boca
 7. Primero Mundo
 8. Rascunhos
 9. No Boca De Angola
 10. Amanheceu
 11. Babel