×

Recensie

Jazz

29 juli 2020

Alice Zawadzki

Within You Is A World Of Spring

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Within You Is A World Of Spring Alice Zawadzki Jazz 4.5 Alice Zawadzki – Within You Is A World Of Spring Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar tweede album onder haar eigen naam raakt de Londense zangeres(violiste/pianiste) Alice Zawadzki nog harder dan dat ze op haar debuut album China Lane (2014) al deed. Wat een wonderbaarlijk groot talent, zowel qua zang als qua composities, laat ze horen op Within You Is A World Of Spring.

Dat Zawadski’s stem een groot genot is om naar te luisteren wisten we al even. Niet alleen op plaat maar zeker ook op het podium (of gewoon in de tuin van Hotel Laurin zoals bij SudTirol Jazz) laat ze een vrijheid in zingen horen die ongekend is. Loepzuiver en expressief. Een stem binnen de jazz met een klassieke ondergrond en een enorm bereik die elke keer weer intrigeert en steeds weer vol in het hart raakt.

Haar ambitie in het schrijven van composities is al net zo groots. Zawadski schrijft composities met een ongekende zoektocht naar avontuur en sfeer. Op haar nieuwe album heeft ze vele muzikale lijnen en emoties verbonden en er een zeer bijzonder en intrigerend geheel van gemaakt.

Haar grote muzikale vriendengroep heeft haar ook de mogelijkheid gegeven een geweldige band om zich heen te verzamelen. Met Fred Thomas (drums, piano, percussie, tenor banjo), Misha Mullov-Abbado (contrabas) en vooral de jonge wondergitarist Rob Luft heeft ze een prachtband bij elkaar. Aan de band heeft ze ook nog een strijkkwartet toegevoegd.

Within You Is A World Of Spring is zo’n album waar je gelijk bij de eerste twee composities al volledig in vervoering bent geraakt. De rijke titeltrack, gebaad in de spiritual jazz, is een razendknap geconstrueerde compositie in vele lagen op en uitgebouwd die haar grote talenten, zowel als componist als fascinerend goede zangeres, en de magie van haar band, gelijk optimaal openbaart. Wat een heerlijk weldadige albumopening.

Het daarop volgende God’s Children is daarna van zulk een verpletterende emotionele schoonheid dat je die nadat de laatste tonen zijn uitgewaaid, gelijk weer wilt horen. Wat een fraaie verstilling, wat een magnifieke zang en wat een prachtig spel van de muzikanten om haar heen. Met Luft, die ook in de openingstrack al zoveel indruk maakt en hier, in alles snappend wat de grote emotie in deze compositie nodig heeft, uitermate subtiel majestueus zijn ruimte pakt. En daarmee bewijst dat zijn grote talent nu al tot grootsheid leidt. God’s Children is één van de allermooiste en meest emotionele songs die ik in heel, heel lange tijd gehoord heb.

Within You Is A World Of Spring is Zawadzki’s reis door het leven. Ze maakte het album op het moment van haar leven waarin ze zich extra bewust werd van de turbulentie van de wereld, het sociale onrecht, het verwaarlozen van de natuur, de onrechtvaardigheden maar ook persoonlijke zaken als verliefdheden, verbroken relaties, verlies. De teksten van het album verhalen over alles in haar leven en bieden hoop en liefde (Do you dare to dream? Are dreams not for all men? Let me ask you again – are dreams not for all God’s children?).

En als die twee openingstracks al niet duidelijk aangaven dat Alice Zawadzki een buitengewoon groot talent is en van vele muzikale richtingen komt, bewijst de rest van het album dat al optimaal. Superior Virtue, een prachtige duikvlucht in haar fabelachtige vocale mogelijkheden die ze op viool met haar band weer een andere kant optrekt, verrast al net zo hard als Es Verdad, een in het Spaans gezongen ballade (met strofen tekst van Federico Garcia Lorca) die van traditionele folksferen vol het avontuur in trekt en in Keltische sferen een erg fraaie climax vindt.

Het prachtige, ingetogen The Woods laat niet alleen een gesproken tekst van Zawadzki en Luft op z’n meest atmosferisch horen maar tevens de bijzondere klanken van de taegum , een Koreaans fluitinstrument van bamboe, die we ook in Es Verdad al terughoorden. Keeper laat daarna optimaal horen dat ook de soul Zawadzki’s hart en keel moeiteloos ontsnapt. Aangevuld met koor zingt Zawadszki op de golven van het meesterlijke gitaarspel van Luft, zichzelf wederom naar grote hoogten. Wat een prachtige compositie ook weer!

Het buitenissig rijke en heerlijk ritmische Twisty Moon, met Zawadzki op viool (en wat woordloze zang) en een excellerende Luft (pffff…wat is die gast toch bizar goed….), eindigt in oosterse sferen neergelegd met/door het strijkkwartet. Wat een bizar goede en verrassende compositie ook weer, zeker ook omdat Zawadzki ook een verbluffend goede violiste is.

Within You Is A World Of Spring sluit af met het ingetogen door violen en cello gedragen O Mio Amore die Wazadzki met haar wonderlijk mooie stem (zoals op meerdere composities op het album ook gedubbeld en getrippeld) in een sobere begeleiding compleet met rustgevende natuursamples opgenomen heeft. In deze ingetogen setting laat Zawadzki nog maar weer eens horen van wat voor buitencategorie ze als zangeres toch is.

Within You Is A World Of Spring is een verbluffend goed album dat weer een heel andere kant van die zo ongelooflijk interessant blijvende Londense jazzscene blootgeeft. Een album ook waarbij het enorme talent van Zawadzki uit de groeven spat. Een zangeres van uitzonderlijke wereldklasse waar je veel en veel meer van wilt horen en vooral in samenwerking met de geweldige band waar ze dit album mee heeft opgenomen. Within You Is A World Of Spring is één grote weldaad.  1. Within You is a World of Spring
  2. God's Children
  3. Superior Virtue
  4. Es Verdad
  5. The Woods
  6. Keeper
  7. Twisty Moon
  8. O Mio Amore