×

Recensie

Soul / Hiphop

27 februari 2013

Alice Russell

To Dust

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Differ-ant Reordings

To Dust Alice Russell Soul / Hiphop 4 Alice Russell – To Dust Written in Music https://writteninmusic.com

Vijf jaar na haar vorige goed ontvangen retro soul album Pot Of Gold (2008) is Alice Russell terug met haar inmiddels vierde solo-album To Dust (de twee (re)-mixalbums Under The Moonka Moon II en Pot Of Gold Remixes niet meegerekend). Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat de in 1975 geboren Britse soulzangeres de afgelopen jaren heeft stilgezeten. Naast het drukke tourschema in 2010 nam ze onder meer tracks op met David Byrne & Fatboy Slim (Men Will Do Anything), Hocus Pocus (Beautiful Losers), Skeletons (Adam and Eve). Afgelopen jaar dook ze de studio in met DJ Yoda voor een nummer op zijn nieuwste album Chop Suey (Big Trouble In Little China) en als klap op de vuurpijl nam ze samen met Quantic een heel album op, het schitterende Look Around The Corner, op WiM verkozen tot een van de belangrijkste albums Soul/Hiphop 2012.

To Dust staat gelukkig ook weer vol met gloedvolle soul-popsongs, waar Alice patent op lijkt te hebben en is geproduceerd door TM Juke. Alice Russell is natuurlijk gezegend met een gouden stem en die staat ook nu weer garant voor vocaal vuurwerk. Voeg daarbij de heerlijke melodie-lijnen en de pakkende, donkere teksten en je hebt een uitstekend album vol single-kandidaten. Ondanks het feit dat ze spot met alle track-list-logica (Heartbreaker Pt.2 eerder dan Pt.1 en interludes van nummers die pas veel later (I Loved You Interlude), zelfs eerder (Heartbreaker Interlude) op het ‘ programma’ staan en een soort van compleet nummer dat, waarschijnlijk vanwege de korte duur (2.02), als interlude staat aangekondigd (Drinking Song)), overtuigt de zangeres van A tot Z, om maar meteen de titel van het korte openingsnummer (of moet ik zeggen prelude?) prijs te geven.

Beide ‘ onderdelen’ van Heartbreaker zetten overtuigend de toon voor een geïnspireerd klinkend album, dat naast de gelijknamige single ook het geweldige Hard and Strong, het emotionele I Loved You en de prachtige titelsong achter de hand heeft om commercieel succes te garanderen. Maar ook For A While, het up-beat Let Go en het rustige Twin Peaks maken genoeg indruk om snel de repeat-knop in te drukken. Alleen Citizens, aan het einde van de plaat, is ondanks de spannende aanpak, geen hoogvlieger. Maar de punten zijn dan al gescoord en als toegift trakteert Alice ons op een ouderwets lekkere, lang uitgesponnen, afsluiter, Different. Heerlijk album!

Tracklisting To Dust:

 1. A to Z
 2. Heartbreaker Pt. 2
 3. For A While
 4. Heartbreaker
 5. I Loved You Interlude
 6. Hard and Strong
 7. To Dust
 8. I Loved You
 9. Twin Peaks
 10. Heartbreaker Interlude
 11. Let Go (Breakdown)
 12. Drinking Song Interlude
 13. Citizens
 14. Different (Bonus Track)


 1. A to Z
 2. Heartbreaker, Pt. 2
 3. For a While
 4. Heartbreaker
 5. I Loved You (Interlude)
 6. Hard and Strong
 7. To Dust
 8. I Loved You
 9. Twin Peaks
 10. Heartbreaker (Interlude)
 11. Let Go (Breakdown)
 12. Drinking Song (Interlude)
 13. Citizens
 14. Different (Bonus Track)