×

Recensie

Pop

07 januari 2016

Alanis Morissette – (Deluxe

Jagged Little Pill

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Rhino

Jagged Little Pill Alanis Morissette Pop 4 Alanis Morissette – Jagged Little Pill (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Tijd vliegt met gezwinde spoed voorwaarts. En met het vliegen der tijd, komen en gaan artiesten ook in sneltreinvaart. Het is bijzonder om te zien hoe een zangeres die ooit een van de grootste van een decennium was, inmiddels volledig is weggezakt in de marge. Zodat je bij de 20th Anniversary Edition van haar debuut denkt ‘oh ja, die was er ook nog’.

We hebben het in dit geval over Alanis Morissette. Zij speelde zich met het woeste You Oughta Know in 1995 in één klap in de kijker. Vrouwen identificeerden zich met de boze rockende dame die haar ex met bijtend venijn toebrulde dat het allemaal niet eerlijk was, de manier waarop hij haar had behandeld. Wat nou bitterzoete triestheid waar andere zangeressen zich tot die tijd van bedienden, boosheid mag gehoord worden! Wat een lul! Onderwijl zorgde Alanis er met de teksten over wat zij ooit met haar liefje in de bioscoop deed wél direct voor dat ze voor de mannelijke luisteraars niet direct een zingende Kenau werd gezien. Sterker nog, ze werd er alleen maar aantrekkelijker door.

Het door Glen Ballard geproduceerde Jagged Little Pill groeide in de kielzog van die hit uit tot een bestseller en een tijdsbepaling album voor meiden jaren ’90. Twee decennia later is het opnieuw uitgebracht, zowel als superdeluxe 4cd-versie, als een meer bescheiden dubbellaar. Deze recensie betreft laatstgenoemde versie. De eerste schijf bevat de remaster van het originele album. Geluidstechnisch is ‘ie her en der een beetje opgefrist, maar heel veel is er niet aan gesleuteld. Hoefde ook niet, ook de originele versie klinkt twee decennia na dato iets gedateerd maar nog als een klok. Wat vooral opvalt aan de schijf, is dat het liedjesmateriaal gewoon écht nog steeds heel erg sterk is. Uiteraard de hits als Ironic en Hand In My Pocket zijn onverwoestbaar, maar het zijn ook minder stukgedraaide nummers als Perfect en Head Over Feet die behoorlijk tijdloos zijn gebleken. Niet alleen dat, je hoort met de oren van nu hoe Alanis Morissette een generatie van zangeressen die na haar kwam heeft beïnvloed.

De tweede schijf staat vol met demo’s die elk om een of andere reden het uiteindelijke album niet hebben gehaald, of die na de release van de cd zijn opgenomen en derhalve tussen wal en schip zijn gevallen. Het materiaal is alleszins de moeite waard. Net als op het moederschip is het verbitterdheid, boosheid en liefdesverdriet dat de toon bepaalt, al snap je wel waarom het niet op het album terecht is gekomen. Een track als The Bottom Line is bijvoorbeeld interessant omdat het de weg naar het album toe laat horen. Het geluid is er, maar nog net niet geperfectioneerd. Anderzijds schiet een intens nummer als No Avalon iets te ver door in donkerheid, waardoor het qua toon niet goed past. Het is echter zonde dat het twee decennia op de plank heeft gelegen. Death Of Cinderella is tot stand gekomen tijdens de Jagged Little Pill tournee en focust zich op de negatieve kanten van plotselinge beroemdheid. Puike track, maar typisch een die nergens anders past. Voor dergelijke tracks zijn releases als deze een uitgelezen uitkomst.

De vraag die voor elke jubileumreissue op gaat is natuurlijk of het gebodene nog iets toevoegt, of dat het makkelijk geld verdienen is voor de platenmaatschappij door een iconische titel weer voor het voetlicht te brengen. In het geval Jagged Little Pill geldt dat het album vooral een erg mooie tijdscapsule is voor een ieder die in de jaren ’90 jong was en met de eerste serieuze relatieperikelen te maken kreeg. Die soundtrack is generatiegebonden en er zal ook weinig nieuwe aanwas met deze reissue getrokken worden. De bonustracks op de tweede schijf maken echter wel dat je ook weer met frisse oren naar die 90s-klassieker gaat luisteren dit zijn opvallend genoeg allerminst inferieur te noemen tracks. Een waardevolle heruitgave dus voor menig eind dertiger, begin veertiger, die ondanks de gevoelens van weemoed die het oproept gewoon nog prima mee kan.

Alanis Morissette – Jagged Little Pill (Deluxe Edition)

cd1 (2015 remaster)

 1. All I Really Want
 2. You Oughta Know
 3. Perfect
 4. Hand In My Pocket
 5. Right Through You
 6. Forgiven
 7. You Learn
 8. Head Over Feet
 9. Mary Jane
 10. Ironic
 11. Not The Doctor
 12. Wake Up

cd2 (demo’s)

 1. The Bottom Line
 2. Superstar Wonderful Weirdos
 3. Closer Than You Might Believe
 4. No Avalon
 5. Comfort
 6. Gorgeous
 7. King Of Intimidation
 8. Death Of Cinderella
 9. London
 10. These Are The Thoughts


 1. All I Really Want
 2. You Oughta Know
 3. Perfect
 4. Hand In My Pocket
 5. Right Through You
 6. Forgiven
 7. You Learn
 8. Head Over Feet
 9. Mary Jane
 10. Ironic
 11. Not The Doctor
 12. Wake Up
 13. You Oughta Know [Alternate Take]