×

Recensie

Jazz

16 december 2017

Aka Moon

Now

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Carbon 7

Now Aka Moon Jazz 4.5 Aka Moon – Now Written in Music https://writteninmusic.com

Aka Moon viert feest. Naar aanleiding van hun vijfentwintigjaar bestaan is er een twintigdelige overzichtsbox Constellations uitgebracht, maar ook een nieuw album Now.

Met die titel geeft Aka Moon, de groep rond altsaxofonist Fabrizio Cassol, bassist Michel Hatzigeorgiou en drummer Stephane Galland, al aan waar het om draait, namelijk het heden, het hier-en-nu.

Op het nieuwe album Now hoor je hoe de groep weliswaar in enige mate vasthoudt aan het omvangrijke verleden (je hoort bijvoorbeeld nog steeds een bijzondere ontvankelijkheid en appreciatie voor wereldmuziek), maar tezelfdertijd nieuwe stappen zet (Old And New Dreams). Na bijzondere projecten zoals onder meer het Scarlatti en het Balkan programma plooit Aka Moon echter helemaal terug op de essentie. Een return zowaar naar de roots van de groep die op Now het heerlijke samenspel als trio naar voren schuift.

De nieuwe Aka Moon is een bijzonder werkstuk dat ondanks de grote toegankelijkheid de nodige tijd vraagt van de luisteraar. Daarmee krijg je geen instant gratificatie, maar wel muziek die slechts langzamerhand zijn geheimpjes prijsgeeft. Als vanouds horen we het trio bezig op het scharnierpunt tussen jazz en meer wereldse invloeden, al beklemtoont het nieuwe album sterk de grote openheid en de bundeling van ervaringen die de groep verzamelde tijdens talloze omzwervingen in de muziek, met onder meer inspiraties uit het verre Oosten, Afrika en India.

Aan de basis van het album ligt de vriendschap tussen de muzikanten die elkaar volledig blindelings lijken te verstaan. Waar de groep echt in schittert is virtuositeit, maar zonder dat al te opzichtig te beklemtonen. Geen show off virtuositeit dus, maar net hartverwarmende échtheid. Met muziek “in the moment”. Tegelijkertijd is het hen ook te doen om via de muziek ideeen uit te drukken waar ze soms geen woorden voor kunnen vinden. De vaak improviserend tot stand gekomen en verder verfijnde muziek is hun taal en in die taal drukken ze het onuitzegbare uit.

Die muziek vertrekt overigens vanuit een diep humaan perspectief en engagement, zoals songtitels zoals Nomadism en Spiritual Exile (for Ezgi) al duidelijk maken. Bovendien is er een zekere speelsheid aanwezig, wat bijvoorbeeld 2Moro Or 2Day illustreert. Wat overblijft is een bijzonder krachtig statement van een groep die haar sporen ruimschoots verdiend heeft. Rastalenten dus, die met ‘Now’ nog eens fijn duidelijk maken dat ze het na al die jaren nog steeds in zich hebben. Prachtplaat alweer van Aka Moon en hoogst aanbevolen luistervoer voor iedere muziekliefhebber die zichzelf graag laat verrassen. Feestje? Feestje!  1. Persevering
  2. The Visitor
  3. Nomadism
  4. Now
  5. The Year Of The Fire Horse
  6. 2Moro Or 2Day
  7. Old And New Dreams
  8. Spiritual Exile (For Ezgi)