×

Recensie

Pop

04 juni 2010

ABBA

Voulez Vous (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polar

Voulez Vous (deluxe edition) ABBA Pop 3.5 ABBA – Voulez Vous (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Na het zeer succesvolle ‘The Album’ en de Abba film ‘The Movie’ duurde het een dik jaar om ‘Voulez Vous’ te maken. De muziekwereld anno 1978/1979 was volledig overgenomen door de disco (mede door het Bee Gees succes met ‘Saturday Night Fever’ in 1977) en de Zweedse succesformatie zocht een nieuwe uitdagende weg. Met ‘Voulez Vous’ lukte dat gedeeltelijk.

De voorloper van het album, de single ‘Summernight City’ werd dan wel een hit maar bleek lang niet zo succesvol als gehoopt en verwacht. Wat zoveel betekende als geen #1 positie of top 5, iets wat elke Abba single de daarvoor liggende jaren wel was gelukt. Het nummer werd dus op het ‘Voulez Vous’ album weggelaten. Met het titelnummer, ‘Does Your Mother Know’, ‘Angeleyes’ en de ballades ‘I Have A Dream’ en ‘Chiquitita’ bleken Bjorn Alvaeus en Benny Anderson echter nog wel degelijk te weten wat hits schrijven was. De songs bleken 5 gigantische hits die Abba met gemak door het discogeweld heen hielpen.

‘Voulez Vous’ werd daarmee wederom een miljoenen stuks verkopend album, al waren de andere songs op het album dan niet zo ijzersterk als gewend. Natuurlijk nog altijd veel beter als de meeste andere albums maar misschien ook een beetje te veel aangepast om aan te sluiten op de heersende discotrend. Zoals de tijd deed leren was het album een overgangsalbum en werd de briljante stijl hervonden op ‘Super Trooper’.

In de vers uitgebrachte dubbele deluxe edition van het album is naast een erg goed ge-remasterde versie van het album een mooie rij extra tracks toegevoegd. Waaronder de lange versie van ‘Summernight City’. Daarnaast is er een DVD bijgesloten met niet eerder uitgebrachte BBC special opgenomen in Zwitserland. Daarnaast zijn er nog commercials en diverse tv optredens te zien (o.a kerstshows van Mike Yarwood) en en interview met Bjorn en Benny.

CD

 1. “As Good as New” – 3:24
 2. “Voulez-Vous” – 5:09
 3. “I Have a Dream” – 4:45
 4. “Angeleyes” – 4:20
 5. “The King Has Lost His Crown” – 3:32
 6. “Does Your Mother Know” – 3:13
 7. “If It Wasn’t for the Nights” – 5:09
 8. “Chiquitita” – 5:26
 9. “Lovers (Live a Little Longer)” – 3:30
 10. “Kisses of Fire” – 3:16
 11. “Summer Night City” (Full Length Version)
 12. “Lovelight”
 13. “Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”
 14. “Dream World”
 15. “Voulez-Vous” (Extended Remix, 1979 US promo)

DVD

 1. ABBA In Switzerland (television special, BBC)
 2. Chiquitita (Music for UNICEF)
 3. I Have A Dream (extended promo)
 4. If It Wasn’t For The Nights (Mike Yarwood Christmas Show, BBC)
 5. Chiquitita (ABBA Snowtime, BBC)
 6. Björn & Benny Interview (Multi-Coloured Swap Shop, BBC)
 7. Greatest Hits Vol. 2 Television Commercial I
 8. Greatest Hits Vol. 2 Television Commercial II
 9. International Sleeve Gallery