×

Recensie

Eigentijds

25 februari 2021

A Winged Victory for the Sullen

Invisible Cities

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Artificial Pinearch Manufacturing

Invisible Cities A Winged Victory for the Sullen Eigentijds 4.5 A Winged Victory for the Sullen – Invisible Cities Written in Music https://writteninmusic.com

Naast hun reguliere studioalbums maken Adam Wiltzie en Dustin O’Halloran, de mannen achter A Winged Victory for the Sullen, ook soundtracks voor de films Iris en God’s Own Country, waarvan vooral die laatste bijdrage, mede door het grote succes van de film, de mannen nog veel meer opdrachten opleverde. Een van die opdrachten was het schrijven van de muziek bij het theaterstuk Invisible Cities, naar het boek van de Italiaanse schrijver Italo Calvino, waarvan London Olympics ceremony video designer Leo Warner de regisseur was.

De première was reeds in 2019 op het Manchester International Festival, waar het duo live de muziek ten gehore bracht in een stuk waarbij theater, muziek, dans, architecturaal ontwerp en visuele kunsten samengebracht wordt. Gedragen door beelden van fantastische en desolate plekken op de wereld wordt het verhaal verteld over de connectie en strijd tussen Kublai Khan, de leider van het Mongoolse volk, en wereldontdekker Marco Polo.

Wiltzie en O’Halloran, ook op eigen kracht optimaal actief en zeer succesvol in het maken van filmmuziek, wisten exact wat ze met de muziek voor het multimedia-spektakel, dat op twee zeer grote doeken op het podium te zien zou zijn, wilden. Ze mochten 90 minuten vullen met hun muziek. Waarvan uiteindelijk nu 45 minuten op Invisible Cities te horen zijn.

Het is wederom een weelderige muzikale ervaring die de mannen hier laten horen. In 13 vloeiend in elkaar doorlopende composities trekken ze wederom een machtig palet aan klanken en emoties open. Gedragen klanken in wonderlijk mooie lagen toegediend met coole spanning opgebouwd tot hemelse hoogten.

Composities die, soms met stemmen of samples van stemmen, in rijke, maar nooit te overdadige, arrangementen tot ons komen en zonder de beelden van de voorstelling al optimaal imponeren. Knap toch hoe Wiltzie en O’Halloran hun composities zo weten te schakeren dat er steeds de optimale spanning en emoties in opgeroepen worden.

Invisible Cities is zo’n album waarop akoestische en elektronische instrumenten vloeiend samenvallen in fraaie geluidscollages. Hoewel er maar vier maanden waren om de muziek voor het spektakel te schrijven en op te nemen is de uitkomst indrukwekkend. Het is puur de grote klasse van Wiltzie en O’Halloran, mannen die sowieso de laatste jaren al garant staan voor de mooiste soundtracks bij veel erg bijzondere films, dat Invisible Cities zo geweldig werkt.

Juist ook door resonantie in een track als There Is One Of Which You Never Speak of juist de prachtige koorzang in Desires Are Already Memories (mooie titel ook weer) of de spanningsvolle weerbarstigheid van albumafsluiter Total Perspective Complex maken dit album zo bijzonder. Tegelijk super benieuwd naar het complete theaterstuk.

Knap ook hoe de mannen sferen uit de fameuze jaren tachtig 4AD catalogus in hun muziek verwerken. Wat blijft die periode in de muziek toch een krachtige bron en wat haalt een compositie als Despair Dialogue daar toch een kracht uit.

Nu maar hopen dat zowel het theaterspektakel als de mannen van A Winged Victory of the Sullen de kans krijgen om Invisible Cities weer opnieuw uit te gaan voeren. Het laatste ’optreden’, voor corona de wereld stillegde, was in Brisbane, Australië begin 2020. Gelukkig staan er voor later dit jaar optredens gepland in Londen, Hong Kong en Koeweit. Nog geen Amsterdam of Brussel? 1. So That The City Can Begin to Exist
 2. The Celestial City
 3. The Dead Outnumber The Living
 4. Every Solstice & Equinox
 5. Nothing Of The City Touches The Earth
 6. Thirteenth Century Travelogue
 7. The Divided City
 8. Only Strings And Their Supports Remain
 9. There Is One Of Which You Never Speak
 10. Despair Dialogue
 11. The Merchants Of Seven Nations
 12. Desires Are Already Memories
 13. Total Perspective Vortex