×

Recensie

Alternative

30 november 2017

72 Soul –

Souldrifta

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Urban Waves Records

Souldrifta 72 Soul Alternative 4 72 Soul – Souldrifta (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Brussel, bruisende wereldstad waar diversiteit centraal staat. Daar waar de crew die zichzelf 72 Soul/Pierre Citron noemt thuis is. Spil van 72 Soul is de veelzijdige Peter Buda (Lazy Rebel) die naast zijn activiteiten als schrijver en onderzoeker ook een enorm grote muziekliefhebber blijkt te zijn. Dat merk je niet alleen aan deze release op vinyl, maar ook aan de manier waarop Souldrifta uit heel uiteenlopende werelden inspiratie put.

Hét meest uitgesproken kenmerk van talent: overal een beetje sprokkelen, selecteren en slechts het allerbeste behouden. Om vervolgens al die elementen met elkaar te kruisen zodat er in het meest ideale geval iets volledig nieuw kan ontstaan. Net dat is wat je op dit Souldrifta album zoal kan horen. Basisingrediënten zijn onder meer beat music, rap en experimentele hiphop, maar ook en vooral tonnen sluwe, sexy soul. Opmerkelijk ook hoe clever het allemaal in elkaar steekt op dit in de Brusselse Pianofabriek opgenomen release.

De muziek is zalig zomers, laidback en vooral groovy. Enerzijds is er de A kant waarop de volledig afgewerkte tracks te vinden zijn. Negen stuks in totaal, met beatwerk van onder meer Freddy Bracker, Peter Clinton, Stan Forbee & Pawcut en met vocale bijdragen van Yipoon Chiem en Suheir Abdul Rasol. Op de B-kant vinden we dan weer een reeks instrumentale afgeleide tracks. Twee heel verschillende facetten van de groep die ook live uit de verf komt. Knap ook hoe zij écht Buiten De Zone opereren.

Bijzonder is ook de uitgesproken keuze voor meertaligheid. Nederlands, Frans en Engels wisselen zonder poespas vlotjes met elkaar af. Dat maakt dat de retecoole beats, vibes en verse rhymes nog een extra dimensie krijgen. Zo gaat 72 Soul los voorbij aan al de voorafnames en clichés dat het allemaal een kwestie is van knoppendraaierij. Dat leidt tot een degelijke, frisse en hybride sound die dromerig en vaak zwoel en verleidelijk aandoet, maar evengoed geworteld is in het dagelijkse leven (Pay The Bills, Decisions,..). Zalige flows, heerlijke skills en levenswijsheden heerlijk in elkaar gewoven. Neem maar de observaties en spoken word tijdens En Terrasse: “ Bruxelles, ce n’est pas La France. Chômage, racisme, jamais de chance”). Daarnaast gaat het ook over sociale media, globalisering en de noodzaak om wat afstand te nemen van het vaak al te jachtige leven.  En dat allemaal in een en dezelfde track, hetgeen illustreert hoe weloverwegen dit album in elkaar steekt.

Rep u echter snel, want dit is een limited edition release die op zijn minst erg hongerig maakt naar de liveshows van deze Brusselse crew.

Tracklisting Souldrifta (vinyl):

Kant A:

 1. Intro
 2. Pay The Bills
 3. Decisions
 4. Just Another Beat
 5. En Terrasse
 6. Transformation
 7. Upgrade Your Soul
 8. Buiten De Zone
 9. Outro

Kant B:

 1. Pay The Bills (instrumental)
 2. Decisions (instrumental)
 3. Just Another Beat (instrumental)
 4. En Terrasse (instrumental)
 5. Transformation (instrumental)
 6. Upgrade Your Soul (instrumental)
 7. Buiten De Zone (instrumental)


 1. Intro
 2. Pay The Bills Featuring Ypoon Chiem
 3. Decisions
 4. Just Another Beat
 5. En Terrasse
 6. Transformation
 7. Upgrade Your Soul
 8. Buiten De Zone
 9. Outro