×

Recensie

Pop

20 februari 2015

6 String Drag

Roots Rock 'n' Roll

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: The Royal Potato Family

Roots Rock 'n' Roll 6 String Drag Pop 4 6 String Drag – Roots Rock ‘n’ Roll Written in Music https://writteninmusic.com

Na 16 jaar zijn de 6 String Drag weer bij elkaar en hebben ze een nieuw album uitgebracht. Singer-songwriter/gitarist Kenny Roby richtte, samen met vriend en bassist Rob Keller de band op in 1993. Scotty Miller (gitaar) en Ray Duffey (drums) completeerde het kwartet. Met hun gecombineerde muziekstijl van country, old school (southern) rock’n roll, een beetje gospel, een vleugje soul en rock werd 6 String Drag al snel één van de belangrijkste bands van de zogenaamde Americana beweging. Het titelloze debuutalbum uit 1996 werd al goed ontvangen maar de band brak een jaar later pas echt door met het door Steve Earle geproduceerde album High Hat. Eind jaren ’90 hield de band op te bestaan en ging Kenny Roby verder als soloartiest.

Toch begon het weer te kriebelen bij Roby en in 2014 zoekt hij zijn oude bandleden weer op, schrijft een stapel liedjes en gevieren duiken ze op een donderdag de studio in om er op maandag met een album onder de arm weer uit te komen. De 11 nummers die ze hebben opgenomen zijn  op 9 februari ’15 beschikbaar gekomen op het album Roots Rock’n Roll.

De titel van het album laat niets te raden over, want dat is namelijk precies wat er op het album te horen is. Het Elvis Costello achtige stemgeluid van Roby, heel bepalend voor de sound van de band,  valt gelijk op in opener Drive Around Town. Southern rock’n roll ala Los Lobos maar dan gezongen door Costello… Dat southern gevoel horen we ook terug in Give Up The Night, terwijl de sound van Buddy Holly terug te horen is in Kingdom Of Gettin’ It Wrong. Maar ook Elvis rock’n roll (Happier Times) en echte southern rock (Sylvia) komen te voorschijn op het album. Heerlijk die slide in dit nummer.

Over het album zegt Roby: “De afgelopen 16 jaar heb ik met heel veel verschillende mensen gespeeld maar om terug te zijn bij deze jongens voelt als thuiskomen”. En dat is precies wat dit album overbrengt. Het klinkt alsof ze nooit 16 jaar uit elkaar geweest zijn.

Tracklisting Roots Rock’n Roll:

 1. Drive Around Town
 2. OOOEEOOOEEOOO
 3. Give Up The Night
 4. Kingdom Of Getting’ It Wrong
 5. Precious Things
 6. Happier Times
 7. Choppin’ Blocks
 8. Me & My Disease
 9. Sylvia
 10. Hard Times, High Times
 11. I Miss The Drive-in