×

Nieuws

10 september 2024

Volledige programma Le Guess Who? 2024 bekend

Geschreven door:

Label: 4AD

Le Guess Who? wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals en biedt nieuwe perspectieven op wat mogelijk is binnen de muziek. Artiesten van over de hele wereld geven inzicht in de ontzagwekkende diversiteit van menselijke creativiteit.

Le Guess Who? keert van 7-10 november 2024 terug naar Utrecht voor de zeventiende festivaleditie. Het festival onthult nu de volledige line-up voor 2024, na eerder de festivalcuratoren Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass te hebben aangekondigd, plus optredens van Shabjdeed & Al Nather, Kim Gordon, Los Gaiteros de San Jacinto, Theo Parrish, Meshell Ndegeocello, King Jammy en meer.

Op zaterdag 9 november presenteert de Brits-Egyptische sociale en intellectuele historicus Hannah Elsisi de 13 uur durende performance Chromesthesia. Van Rio tot Caïro, van Miami tot Kampala: Chromesthesia herleidt Afro-diasporische ritmes en verkent de geschiedenis die ten grondslag ligt aan Afro-afkomstige elektronische muziek.

De populaire muziek van de 21e eeuw zou niet bestaan zonder wereldwijde migratie en ontheemding door o.a. oorlog, klimaatverandering, economische crisis en gendergeweld. Van Electro-Shaabi tot Amapiano, van Raptor House tot Reggaeton: de wereldwijde ritmes van onze tijd bestaan uit meer dan een millennium van Afrikaanse en Afro-afkomstige muziek.

Hannah Elsisi’s curatie bestaat uit de choreografie van de Congolese performer Natisa Exocé Kasongo gecombineerd met het audiovisuele ontwerp van de in Nederland geboren Soedanese Tarik Barri, evenals optredens van de Zuid-Afrikaanse Sho Madjozi, die Tsonga, Engels en Swahili naadloos mengt met genres als gqom, afropop en hiphop; de New Yorkse R&B zangeres Yaya Bey, die haar Caribische roots verwerkt in odes aan haar vader Ayub Bey (Grand Daddy I.U.); Lamin Fofana, die vraagstukken over beweging, migratie en vervreemding onderzoekt; DJ Babatr, die wordt beschouwd als de Godfather van Raptor House, in samenwerking met zangeres Betsayda Machado, die opgroeide in El Clavo, Venezuela, waar de roots van haar voorouders – slaven die zichzelf hadden bevrijd – nog steeds resoneren in de muziek die daar wordt gemaakt; en Maurice Louca, een van de meest avontuurlijke figuren in de bloeiende experimentele kunstscene van Egypte.

Nieuwe toevoegingen aan de line-up zijn o.a. de première van Hadra Immersive, een eeuwenoude Noord- Marokkaanse ceremonie gepresenteerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest en beeldend kunstenaar Arion de Munck; de legendarische componist, pianist en fluitist Brian Jackson, bekend van zijn samenwerking met Gil Scott-Heron en wiens muziek o.a. Common en Kendrick Lamar heeft beïnvloed; baanbrekende dub band Creation Rebel, die na 40 jaar afwezigheid terugkeren op het podium met live mix door producer Adrian Sherwood; zangeres en gitarist Myriam Gendron, die traditionele en avant-elementen mengt in folksongs in zowel Engels als Frans; de Zuid-Londense multidisciplinaire kunstenaar GAIKA in samenwerking met dichter en muzikant James Massiah;

Egyptische artiest Abyusif, die de grenzen van rap opzoekt; de wereldpremière van de Peruaanse geluidskunstenaar Ale Hop met de Congolese gitarist Titi Bakorta, die de opzwepende ritmes van geïmproviseerde Congolese muziek laat samenvloeien met hypnotiserende gitaarriffs en elektronica; het energieke Turkse trio Haossaa; de Zuid-Londense zanger en muzikant Wu-Lu, die hiphop combineert met rock en punk (gecureerd door Bo Ningen); het in Oslo gevestigde collectief DNA? AND? dat bestaat uit jonge mensen met het syndroom van Down die samenwerken met professionele artiesten; Scientist, een van de meest prominente figuren in de Jamaicaanse muziekscene; een nieuwe samenwerking tussen de Rotterdamse artiesten VULVA en Acidic Male; Amerikaanse folkartiest Tucker Zimmerman, die zijn nieuwe album opnam met o.a. labelgenoten Big Thief; en een samenwerking tussen producers Abul Mogard (AKA Guido Zen) en Rafael Anton Irisarri die de conventionele grenzen van melodie en ritme overschrijdt.

Sounds of Places is een residentie geïnitieerd door Radio Alhara en Wonder Cabinet. De eerste editie vond plaats in 2024 in de Cremisan Valley, een van de laatste groene plekken rond de stad Bethlehem, Palestina. Nu presenteren de artiesten die betrokken waren bij deze residentie hun werk tijdens Le Guess Who?, met Christmas in Mourning, een samenwerking tussen elektronische kunstenaars Sary Moussa en Abed Kobeissy, en de Grieks-orthodoxe tenor van de Church of the Nativity, Laurence Sammour; Yara Asmar uit Beiroet, die een stuk uitvoert gebaseerd op opnames van haar geluidsinstallatie die permanent in de Cremisan Valley staat; en Faster than light, always, een samenwerking tussen Julmud, een interdisciplinair kunstenaar uit Ramallah, Palestina, en Sasha Shadid, een Brits-Palestijnse bewegingskunstenaar.

Een overzicht van de nieuw bevestigde artiesten is hieronder te vinden. Bekijk de volledige line-up voor Le Guess Who 2024 via www.leguesswho.com/lineup.

Resterende tickets voor donderdag, zaterdag en zondag zijn nu te koop; passe-partouts en vrijdagtickets zijn uitverkocht.

Dit jaar biedt Le Guess Who? ook losse tickets aan tegen een gereduceerde prijs voor specifieke locaties. De volgende Venue Tickets zijn beschikbaar: Touching Bass presents INNA in KABUL à GoGo (vrijdag 8 november), Crystallmess presents in BASIS (vrijdag 8 november), Hannah Elsisi presents Chromesthesia in KABUL à GoGo (zaterdag 9 november) en Theo Parrish in WAS. (zaterdag 9 november). Tickets zijn verkrijgbaar via www.leguesswho.com/tickets.

Ga voor meer informatie naar www.leguesswho.com.