×

Weekeinde

20 juni 2013

Het Weekeinde 25 – 2013

Geschreven door: WiM Redactie

Een gloednieuwe sectie binnen Written in Music met opvallende artikelen, interviews en recensies. Met een terugblik op de afgelopen week, soms al een vooruitblik op de komende week of een duik in de archieven. Allemaal verzameld vlak voor het weekend. Om lekker door te lezen in het weekend.

Photo by: Folkert Gorter

Mooie albums, met mooie recensies

UK Decay – New Hope For The Dead


Alternative

UK Decay werd opgericht in Luton aan het begin van 1979 en ontwikkelde zich al snel tot een belangrijke postpunkband. Net als generatiegenoten Killing Joke, Bauhaus en Theatre of Hate liet de groep zijn sporen na in allerlei duistere, opruiende muziek die aan het begin van de jaren tachtig opgeld deed en doorgaans als goth of death rock werd gekenschetst.

Melt Yourself Down – Melt Yourself Down


Alternative

De meeste artiesten schrijven uitgebreide biografieën over zichzelf en hun muziek. Daarbij hoort vaak een opsomming van stijlen die als inspiratie dienden en tevens vaak het bewijs moeten vormen dat hun muziek ‘Echt Niet In Een Hokje!’ kan worden gestopt. Dit laatste wordt met enige regelmaat ook nog eens expliciet benoemd.

Kanye West – Yeezus


Soul/Hiphop

Kanye West is een van de meest besproken muzikanten van de afgelopen tien jaar. Een man met een mening die hij altijd laat horen. Of het nu gaat om Taylor Swift waarvan hij vindt dat ze onterecht een prijs wint, of Bush die zwarte mensen haat; Kanye laat van zich horen. Over zichzelf heeft hij ook een duidelijke mening: ‘De stem van een generatie.

Eldar Djangirov Trio – Breakthrough


Jazz

Wat een ongelooflijke virtuoos is Eldar Djangirov toch en met welk een geweldig stel muzikanten speelt hij samen. Zijn nieuwe album Breakthrough is wederom een briljante collectie jazzcomposities.

Equinox, The Peacekeeper – Birdsongs On The Waste Land


Roots

De woorden ‘bijzonder’ en ‘apart’ worden nogal eens gebruikt om heel diplomatiek aan te geven dat je iets eigenlijk helemaal níet mooi vindt, zijn dan dus gewoon negatief bedoeld. Beide woorden zijn van toepassing als het gaat om de muziek op Birdsongs On The Waste Land, toch zijn beide woorden hier juist wél positief bedoeld.

Mavis Staples – You Are Not Alone


Soul/Hiphop

Met Wilco’s Jeff Tweedy als producer voor haar nieuwe album kan het gewoon niet misgaan voor Mavis Staples. Waar ze op haar vorige album nog Ry Cooder wist te strikken, heeft Tweedy nu een onmiskenbaar stempel op de Staples sound weten te drukken.

Late Night Tales: Compilated By Röyksopp


Pop

Mix nummer 31 sinds 2001, het jaar dat het hippe Londense Azuli label startte met een nieuwe compilatiereeks, die zich kenmerkte door een totaal andere aanpak. In plaats van de gebruikelijke formule van hits & fillers, al dan niet gemixt door bekende club-DJ’s, werd aan minder voor de hand liggende lieden gevraagd…

Amon Amarth – Deceiver Of The Gods


Metal

De Zweedse melodieuse death metalband Amon Amarth is in 1992 opgericht. De huidige line-up is stabiel sinds 1998 en bestaat uit zanger Johan Hegg, gitaristen Olavi Mikkonen en Johan Söderberg, basist Ted Lundström en drummer Fredrik Andersson.

Artikelen die je gelezen moet hebben

Toylets / The Serenes

Deel 18 in de reeks Postpunk Nederland, een serie artikelen over interessante Nederlandse bands die opkwamen na de punkgolf van 1977, 1978. Eigenzinnige, vaak ondergewaardeerde bands die blijvend applaus verdienen. Deze week twee bands: Toylets en Serenes.

Alternative

Ambitieus dubbelalbum Joseph Arthur verwacht

Met een terugkeer bij Real World, het platenlabel wat hem een wereldwijd fenomeen maakte, komt er van Joseph Arthur op 9 september een nieuw album uit. Het ambitieuze dubbelalbum heeft de opvallende titel The Ballad Of Boogie Christ Acts 1 & 2 meegekregen.

Alternative

Braziliaanse helden Azymuth weer in Nederland

Met het overlijden van de legendarische toetsenman Jose Bertrami leek vorig jaar het definitieve einde van Azymuth daar. Maar met het aantrekken van de jonge Fernando Moraes, een leerling van Bertrami, heeft de band een herstart gemaakt die met een tour waarbij de klassieker Light As A Feather centraal staat, begonnen is. Op zondag 23 juni speelt de band in de North Sea Jazz club in Amsterdam.

World

Interviews van afgelopen week

Tineke Postma en de schoonheid van de dageraad

Saxofoniste Tineke Postma is na haar Amerikaans album The Traveller van 2 jaar geleden en vreselijk veel spelen terug met een nieuw album. Opgenomen met haar Nederlandse kwartet en met de prachtige titel The Dawn of Light. We ontmoeten Tineke in Amsterdam als ze net terug is uit New York om de opnamen voor haar album af te ronden.

Jazz

Who’s Next – Fridolijn van Poll

Met Who’s Next gaan wij van WiM op zoek naar het onbekende talent in Nederland. Te beginnen met de zeer getalenteerde Fridolijn (Finn Silver). Aan haar de vraag wie zij als talent aanraadt. Uiteraard gaat u eerst deze geweldige zangeres beter leren kennen.

Jazz
Fijn weekeinde!