×

Nieuws

11 november 2019

Written in Music 10 jaar een vaste journalistieke muziekwaarde

Geschreven door: Dick Hovenga

11 november 2009: exact tien jaar geleden de dag dat muziekmagazine Written in Music online ging. Met grote trots over alles wat we bereikt hebben, gaan we vandaag ons tienjarig jubileumjaar in.

We begonnen destijds in 2009 bescheiden: met een kleine maar zeer trouwe groep journalisten. Een groep die gelijk erg enthousiast en ambitieus van leer trok, een groep ook die direct zoveel mogelijk impact wilde maken. Ons idee was om alle vooroordelen over internetgebruik te logenstraffen en om onze eigen ideeën over een online magazine door te voeren.

Daarbij hoorde zeker dat er geen begrenzing in genres zou zijn en al helemaal niet dat er een limiet zou zijn aan het aantal woorden per stuk. Wij vinden dat we binnen een recensie een verhaal met kop en staart dienen te vertellen. Bovendien, we wilden mooie uitgebreide specials, concertverslagen en andere verhalen vertellen. Juist die aspecten bleken al snel de aantrekkingskracht van Written in Music te zijn.

Journalisten wilden graag voor ons schrijven en hun liefde voor muziek met ons publiek delen. Sommige voor korte tijd, andere voor langere tijd, soms zelfs voor de eeuwigheid. Wat wij ons steeds weer afvroegen: “Hoeveel liefde voor muziek heb je als je onbezoldigd over muziek schrijft en blijft schrijven?” Want hoeveel mogelijkheden het internet ook biedt, geld verdienen is voor ons verschrikkelijk moeilijk.

Onze liefde voor muziek hebben we vertaald naar Written in Music. Dat levert geen gemakzuchtige stukken over voorspelbare populaire (en vaak door marketing aangestuurde) artiesten op: we graven dieper. Onze journalisten volgen hun smaak en vaak fijn onvoorspelbaar. Zo volgen we muzikanten die onze aandacht trekken, dat zijn vaak niet de muzikanten die nu even populair zijn of al veel publiciteit genereren. Wij vertellen het verhaal achter de muziek, brengen de muzikant in beeld in zijn habitat, gaan niet voor het voor de hand liggende.

Tien jaar Written in Music heeft ons onze plek in het muzieklandschap laten vestigen. We hebben met onze eigenzinnigheid ons een plek eigen gemaakt. Een plek die we dubbeldik verdiend hebben. Natuurlijk, de meer voorspelbare en nog steeds als ‘grote’ muziekmedia geziene magazines en muziekpagina’s in grote kranten krijgen nog steeds de brede media aandacht, ook op radio en tv, maar de mate waarin wij nationaal en internationaal gelezen worden, geeft ons het vertrouwen dat juist ons andere geluid, ons tegengeluid, meerwaarde heeft: we vallen extra op bij het luisterende en lezende publiek. Dat is voor ons vanaf de start een immense drijfveer.

Tien jaar Written in Music klinkt niet alleen als een mijlpaal, dat is het ook daadwerkelijk! Toen we begonnen waren er tal van andere online magazine initiatieven: velen daarvan verdwenen soms sneller dan ze kwamen. Er zijn nog een aantal vasthoudende magazines, maar ook veel van wat eerder gevestigde namen leken, vielen om.

Zoals ik al eerder zei is geld verdienen online vreselijk moeilijk. Daarnaast moet je magazine ook om de zoveel jaar vernieuwd worden; daar hebben sites vaak het geld niet voor. Gelukkig hebben wij daar in onze opzet (met een ontwerper en een ontwikkelaar in ons team) geen problemen mee. Wij zijn supertrots dat we in de aanloop naar de start van dit jubileum vorige maand ook nog live mochten gaan met een geheel vernieuwde site konden.

In tien jaar Written in Music is zo ontzettend veel gebeurd dat ik dat onmogelijk in een kort bericht, zoals dit, kan schrijven. Jullie houden een groter stuk voor later dus nog tegoed. Voor deze verjaardag trekken wij gewoon een jaar uit: dit is immers geen gewone verjaardag. Daar willen we ruim bij stilstaan. We hebben grootse plannen en er wacht ons en jullie als lezers dus een jaar met veel te melden. Dank jullie voor het lezen van ons magazine. Misschien wel al tien jaar, misschien iets minder lang. Jullie zijn het met wie wij tien jaar lang met hart en ziel onze passie voor muziek hebben mogen delen. We hopen dat nog lang te doen.

Dick Hovenga, hoofdredacteur Written In Music