×

Nieuws

02 februari 2023

We Are Public ‘swiped’ publiek weer terug de zalen in

Geschreven door: WiM Redactie

Bekend feit is dat een groot deel van de cultuurzalen na de corona crisis nog steeds in de problemen zit: grote voorstellingen weet het publiek wel te vinden, maar jonge makers en gezelschappen spelen alsmaar voor halflege zalen. Om de mensen weer terug naar het theater of de concertzaal te krijgen, lanceert We Are Public op 15 februari officieel een gloednieuw platform waarmee podiumkunst voor iedereen veel toegankelijker wordt

Het geheim van dit zogenaamde ‘platform’? In eerste instantie biedt We are Public met haar website een lidmaatschap, wat ze sinds 2014 al doen. Via dit lidmaatschap heb je toegang tot een flinke selectie voorstellingen, concerten, films, exposities en festivals door heel het land. Zo vindt het publiek snel wat de moeite waard is om te ontdekken en te bezoeken. Oprichter Bas Morsch: “Wat nieuw is, is dat dit systeem nu nóg beter werkt: bezoekers worden meteen geprikkeld en meegenomen in een nieuwe wereld. Hierdoor ontdek je steeds beter wat bij je past. Je zou zelfs gekscherend kunnen zeggen dat we een soort ‘cultuur-algoritme’ hebben ontwikkeld.”

Een super gebruiksvriendelijk platform dus, wat leden en niet-leden de kennis geeft om direct te beslissen of een programma of voorstelling iets voor ze is. Morsch: “Inclusief geavanceerde zoekfunctie: per locatie, per dag en per genre zie je precies wat er die dag speelt. Daarnaast maken onze ‘curatoren’ speciale collecties: programma’s die er voor hen bovenuit steken. Door te vertrouwen op deze selectie ontdek je als bezoeker dingen die je anders nooit zou ontdekken. Favorieten bewaar je op een wishlist. En verdieping over de programma’s krijg je via nieuwsbrieven en onze social media. Daar komen makers aan het woord en beleef je programma’s vanuit verschillende invalshoeken.”

“Kortom: zo brengen we makers en publiek weer dichter bij elkaar. Zodat de zalen straks weer vol stromen. Dat is goed voor de makers, maar ook voor het publiek. Juist in deze donkere tijden hebben we de blik van de kunstenaar nodig om ons uit te dagen en te inspireren.”

Ervaar zelf hoe het nieuwe platform werkt op: wearepublic.nl

Over We Are Public:

Sinds 2014 krijg je met een We Are Public-lidmaatschap vanaf €15 per maand onbeperkt toegang tot voorstellingen, concerten, films en exposities door heel Nederland. We Are Public werkt samen met ruim 400 podia, musea en filmhuizen en dat aanbod groeit gestaag. Inmiddels zijn 13 steden aangesloten, waaronder Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam maar ook kleinere steden als Amersfoort, Leiden en Tilburg. Het is de ambitie om daar dit jaar nog Groningen, Maastricht en Nijmegen aan toe te voegen. We Are Public wordt ook wel een cultuurpas genoemd. De organisatie gebruikt deze term zelf liever niet, omdat ze de focus wil leggen op ‘een nieuwe manier van kunst ontdekken, bezoeken en betalen’

Vanwege de lancering kun je vanaf 15 februari voor 1 maand gratis lid worden.

www.wearepublic.nl