×

Nieuws

07 mei 2020

Voormalig Kraftwerk kopstuk Florian Schneider-Esleben op 73-jarige leeftijd overleden

Geschreven door: Leon Pouwels

We’re charging our battery
And now we’re full of energy

Die energie doofde langzaam uit. Gisteren werd bekend dat Florian Schneider is overleden aan de gevolgen van kanker. Kraftwerk groeide van een psychedelische avant-garde band uit tot pioniers in de elektronische muziek. Samen met Ralf Hütter begint hij in 1968 Organisation, een experimenteel jazz-gezelschap, welke al snel omgedoopt zal worden in Kraftwerk. Florian Schneider richt zich dan nog vooral op de geschoolde dwarsfluitpartijen.

Sterk beïnvloed door Edgar Froese en zijn baanbrekende Tangerine Dream, sluit Kraftwerk zich aan bij de opkomende Krautrock beweging. Vanuit hun eigen Kling Klang studio in thuisbasis Düsseldorf wordt er vanuit het traditionele instrumentarium steeds meer gewerkt naar de kille futuristische sound, waarbij de Duitse achtergrond overduidelijk een prominente rol vervult.

Nadat Kraftwerk onverwacht internationaal naamsbekendheid krijgt met het sferische, langdurige autoritverslag Autobahn, richten ze zich vervolgens steeds meer op compactere songs, met de lengte van een gemiddelde single.

Voor bands als Depeche Mode, New Order en Orchestral Manoeuvres In The Dark vormden ze een grote inspiratiebron. Die Mensch-Maschine verscheen aan de vooravond van de postpunk, en het strak gestylde uiterlijk van de leden wordt zelfs nu nog met regelmaat door beginnende bands gekopieerd.

Deze veredelde Playmobil-look en de en de computerstemmen in Die Roboter staan aan de basis van de vrijwel bewegingloze podiumpresentatie, waarbij later steeds meer de rol van robots naar voren wordt geschoven. Een duidelijk statement dat de mensheid vervangbaar is, en dat de werknemer niet meer is dan een nummer op de arbeidsmarkt.

De ambitieuze relatie tussen Schneider en Hütter verslechtert, en na het in 1986 uitgebrachte Electric Café duurt het tot 2003 voordat Tour de France Soundtracks wordt uitgebracht. De band verschijnt steeds minder in het openbaar, of wordt op het podium vervangen door mechanische versies van de leden.

In 2008 neemt Schneider een drastisch besluit. Al twee jaar lang is hij niet meer aanwezig bij de tournees, en uiteindelijk maakt hij de keuze om definitief uit Kraftwerk te stappen. Het geeft hem meer lucht en vrijheid, en hij lijkt een stuk gelukkiger in het leven te staan.

Terwijl de band voort blijft bestaan geniet Schneider van de anonimiteit, sporadisch verschijnt hij nog in het openbaar, zoals in 2014 als hij de muziek verzorgt bij een modeshow van het kledingmerk G Star Raw. Hij zal altijd gezien worden als een boegbeeld dat bepalend is geweest voor de Krautrock- en de synthpop-ontwikkeling van de kleurrijke jaren tachtig.