Voormalig Kraftwerk kopstuk Florian Schneider-Esleben op 73-jarige leeftijd overleden
We’re charging our battery
And now we’re full of energy
Die energie doofde langzaam uit. Gisteren werd bekend dat Florian Schneider aan de gevolgen van kanker is overleden. Kraftwerk groeit van een psychedelische avant-garde band tot pioniers in de elektronische muziek uit. Samen met Ralf Hütter begint hij in 1968 Organisation, een experimenteel jazz-gezelschap, welke al snel tot Kraftwerk omgedoopt wordt. Florian Schneider richt zich dan nog vooral op de geschoolde dwarsfluitpartijen.
Sterk beïnvloedt door Edgar Froese en zijn baanbrekende Tangerine Dream, sluit Kraftwerk zich bij de opkomende Krautrock beweging aan. Vanuit hun eigen Kling Klang studio in thuisbasis Düsseldorf wordt er vanuit het traditionele instrumentarium steeds meer naar de kille futuristische sound toegewerkt, waarin de Duitse achtergrond overduidelijk een prominente rol vervult.
Nadat Kraftwerk onverwacht met het sferische, langdurige autoritverslag Autobahn internationaal naamsbekendheid krijgt, richten ze zich vervolgens steeds meer op compactere songs, met een gemiddelde single lengte.
Voor bands als Depeche Mode, New Order en Orchestral Manoeuvres In The Dark vormen ze een grote inspiratiebron. Die Mensch-Maschine verschijnt aan de postpunk vooravond, en het strak gestylde uiterlijk van de leden wordt zelfs nu nog met regelmaat door beginnende bands gekopieerd.
Deze veredelde Playmobil-look en de computerstemmen in Die Roboter staan aan de basis van de vrijwel bewegingloze podiumpresentatie, waarbij later steeds meer de rol van robots naar voren geschoven wordt. Een duidelijk statement dat de mensheid vervangbaar is, en dat de werknemer niet meer dan een nummer op de arbeidsmarkt is.
De ambitieuze relatie tussen Schneider en Hütter verslechtert, en na het in 1986 uitgebrachte Electric Café duurt het tot 2003 voordat Tour de France Soundtracks wordt uitgebracht. De band verschijnt steeds minder in het openbaar, of wordt op het podium door mechanische versies van de leden vervangen.
In 2008 neemt Schneider een drastisch besluit. Al twee jaar lang is hij niet meer bij de tournees aanwezig, uiteindelijk maakt hij de keuze om definitief uit Kraftwerk te stappen. Het geeft hem meer lucht en vrijheid, en hij staat een stuk gelukkiger in het leven.
Terwijl de band blijft voort bestaan geniet Schneider van de anonimiteit, sporadisch verschijnt hij nog in het openbaar, zoals in 2014 als hij de muziek bij een modeshow van het kledingmerk G Star Raw verzorgt. Hij wordt als een boegbeeld dat bepalend voor de Krautrock- en de synthpop-ontwikkeling van de kleurrijke jaren tachtig gememoreerd.