×

Nieuws

20 januari 2023

Triest nieuws: Muziekgrootheid David Crosby overleden

Geschreven door: WiM Redactie

De Amerikaanse singer-songwriter David Crosby is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft dat meegedeeld aan het blad Variety.

Volgens de verklaring van zijn vrouw overleed Crosby in het bijzijn van zijn familie. Hij was al langer ziek. “Hoewel hij niet langer hier bij ons is, zal zijn menselijkheid en lieve ziel ons blijven leiden en inspireren. Zijn erfenis zal blijven voortleven door zijn legendarische muziek.”

Crosby vormde The Byrds halverwege de jaren zestig met bandleden Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman en Michael Clarke. Hij maakte van 1965 tot 1968 deel uit van de groep totdat hij na onenigheid (een ruzie die vooral ging over de teksten van de driehoeksverhoudingsong Triad….) uit de band werd gezet.

Daarna vormde hij het supertrio Crosby, Stills & Nash. Stills kwam uit Buffalo Springfield en de Brit Nash was bekend van The Hollies. Daar voegde zich later ook Neil Young (Stills oude Buffalo Springfield maatje) bij. In augustus 1969 speelden ze op het beruchte Woodstock-festival.

En het album Déjà Vu dat ze met z’n vieren maakten blijft een onvervalste klassieker. Onder meer door de Crosby song Almost Cut My Hair.  Ook Crosby’s eerste solo album If I Could Only Remember My Name mag als een onvervalste klassieker de muziekgeschiedenisboeken in.

Crosby werd twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, zowel met The Byrds als met Crosby, Stills & Nash. In de zomer van 2021 bracht hij zijn laatste soloalbum For Free uit.

Jarenlang worstelde Crosby met alcohol- en cocaïneverslavingen. In 1982 werd hij in Texas opgepakt voor drugs- en wapenbezit, waardoor hij in 1986 vijf maanden lang in de cel zat. In 1994 onderging hij een levertransplantatie.

Crosby wordt gezien als een van de invloedrijkste rockers van de jaren 60 en 70 wiens invloed bizar groot was. Hij schreef vele van de mooiste songs die de bands waarin hij zat opnamen (Wooden Ships, Almost Cut My Hair, Carry Me, Deja Vu, Long Time Gone, Delta, Triad, Guinnevere). Songs die behoren tot het mooiste wat er in de muziekgeschiedenis verschenen is.

 

Crosby was een muzikant met een politiek geweten die daar ook zeer uitgesproken over was. Een rebel, een vrijheidsstrijder, een zeer sociaal zachtaardig mens en een buitengewoon getalenteerd muzikant die ook de grootse carrières van Jackson Browne en Joni Mitchell deed opstarten. Zijn sporen in de muziek zijn buitengewoon groot en hij zal buitengewoon gemist worden.