×

Nieuws

10 december 2018

This Mortal Coil prachtig opnieuw op vinyl uitgebracht

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: 4AD

tmc

Het trio albums dat This Mortal Coil uitbracht behoort tot de schatkamer van de muziekgeschiedenis. Opgezet als studioproject door 4AD labelbaas Ivo Watts-Russell en met de medewerking van ongeveer iedereen die op zijn label zat (en meer helden) werd This Mortal Coil een legendarische aangelegenheid. Hun albums zijn nu in schitterende uitvoeringen en beter klinkend dan ooit, opnieuw uitgebracht. We gaan er de komende weken eens flink aandacht aan geven.

Nadat in september 1983 de eerste vier tracks van This Mortal Coil waren verschenen met daarop de fantastische Cocteau Twins versie van Tim Buckley’s Song To The Siren (met de majestueuze stem van Elisabeth Fraser als ijkpunt) kwam het eerste This Mortal Coil album It’ll End in Tears (1984) al als een net zo grote en hartverwarmende muziekervaring. De zo speciale sound van 4AD gedefinieerd in songs die dan wel een muziekverleden hadden maar een geheel nieuwe dimensie verkregen.

Het spannende idee van This Mortal Coil was het vatten van songs van artiesten/bands als Big Star, Tim Buckley, Roy Harper, Spirit, Gene Clark, Dino Valenti, Rain Parade, Emmylou Harris, Syd Barrett and Colin Newman en deze naar een nieuwe tijd te tillen in die zo specifieke dromerige 4AD sound. Daarnaast het in samenwerking met al die verschillende muzikanten (van Cocteau Twins, Colourbox, Dead Can Dance tot The Wolfgang Press en arrangeur Martin McCarrick, violist Gini Ball, Howard Devoto (Buzzcocks/Magazine) en Cindytalk’s Gordon Sharp) in de studio opnemen van nieuwe tracks. Juist die combinatie maakte It’ll End In Tears een onvergelijkbaar tegelijk super interessant album. Eigenlijk gelijk al, maar al helemaal in tijdperspectief kan het album als een absoluut meesterwerk de muziekboeken in.

filigree

Met het wederom zeer sterke (deze keer dubbel)album Filigree and Shadow (1986) werd de zegetocht twee jaar later voortgezet. Zelfde opzet, nu ook met vrijwel alle leden van Dif Juz, Alison Limerick, Jeanette, Dominic Appleton (Breathless), sisters Deirdre and Louise Rutkowski (Sunset Gun) en (de Nederlandse) Richenel als gasten daarbij, en al net zo indrukwekkend.

Blood, het derde This Mortal Coil album verscheen dan weer zes jaar later, in 1991. Het volmaakte de trilogie die Ivo Watts-Russell in zijn hoofd had. Met naast vele van de op eerdere albums aanwezige muzikanten/zangers/zangeressen nu ook Caroline Crawley (Shelleyan Orphan/Babacar) en 4AD nieuwelingen Heidi Berry, Kim Deal (Pixies/The Breeders), Tanya Donelly (Throwing Muses/The Breeders/Belly) en Pieter Nooten.

Alle This Mortal Coil albums werden opgenomen in de onderhand niet meer in bedrijf zijnde Blackwing Studio’s in Londen waar ook Depeche Mode en Yazoo hun eerste opnamen maakten. John Fryer was als (beats) p[rogrammer, engineer en co-producer voor alle This Mortal Coil albums al net zo belangrijk als Watts-Russell.

blood

De nieuwe deluxe vinyl-edities hebben uitgebreider artwork met klaphoezen die door Watts-Russell en origineel 4AD ontwerper Vaughan Oliver (wat een legende is die man ook!) opnieuw werden herzien. Het vinyl werd geperst uit tapes die geremastered werden van de oude analoge opnamen door de veel te jong overleden John Dent.

Nooit klonk This Mortal Coil mooier en zag het artwork er indrukwekkender uit als op deze herziene deluxe vinyl edities!