×

Nieuws

22 augustus 2011

The Ex & Brass Unbound tour en de Amsterdamprijs 2011

Geschreven door: WiM Redactie

Na een stormachtige eerste helft van het jaar (47 optredens in 12 landen), begint The Ex na de zomer met een bijzondere tournee. In combinatie met Brass Unbound, een door de band zelf samengestelde internationale blazerssectie van de meest expressieve, krachtige en originele free-jazz improvisatoren van dit moment. Ken Vandermark (USA), Mats Gustafsson (S), Roy Paci (I) en Wolter Wierbos (NL), met Ab Baars als speciale gast bij de laatste vier optredens.

De aftrap van de tour is 24 augustus, in de bovenzaal van Paradiso. Daarna staan onder meer het Meteo Festval in Mulhouse, de Jazzfietstour in Groningen en diverse clubs in België, Zwitserland, Italië en Frankrijk op het programma. De finale is op het Jazz a la Villette Festival in Parijs.

Opvallend genoeg kan The Ex er zelf niet bij zijn als de Amsterdamprijs voor de Kunst 2011 wordt uitgereikt. De band is een van de zeven genomineerden voor de belangrijkste cultuurprijs van de hoofdstad. De drie winnaars worden bekend gemaakt op donderdag 25 augustus, in Paradiso. De band speelt die dag in Mulhouse, Frankrijk; een optreden wat al lang geleden was geboekt en onmogelijk om af te zeggen. Met als belangrijkste criteria ‘kwaliteit, innovativiteit en internationale ambitie’, moeten de band toch een grote kans maken om de € 35.000,00 die de prijs telt in de wacht te slepen. Ze hebben al grootse plannen voor een mooi festival in december 2012 waarbij het prijzengeld een fraaie financiële aanvulling zou zijn.

The Ex & Brass Unbound in concert:

24/08 Amsterda – Paradiso (boven)

25/08 Mulhouse (F) – Meteo Festival

26/08 Groningen – NNT Machinefabriek, Proloog ZomerJazz Fiets Tour

27/08 Feerwerd – Dick’s Barn, Zomerjazz Fiets Tour

29/08 Brussel (B) – Magasin 4

30/08 Bern (CH) – Dampfzentrale

31/08 Geneve (CH) – L’Usine

01/09 Lyon (F) – Grnd Zero, Le Clacson

02/09 Nantes (F) – Rendevous De L’Erde

03/09 Milaan (I) – Magnolia

04/09 Parijs (F) – Jazz a la Villette

The Ex & Brass Unbound zijn:

Katherina Bornefeld – Drums / zang

Terrie Hessels – Gitaar

Andy Moor – Gitaar

Arnold de Boer – Zang / gitaar / samples

Wolter Wierbos – Trombone

Ken Vandermark (USA) – Tenor- & Baritonsax

Mats Gustafsson (S) – Baritonsax

Roy Paci (I) – Trompet

Ab Baars – Tenorsax (Special guest 1-4 sept.)