×

Nieuws

22 mei 2018

The Dutch brengt eerbetoon aan Groningse avant-garde

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Run The Story

the-dutch-werkman

Werkman is de nieuwe mini-elpee van The Dutch. De plaat, die uitkomt op 26 mei, is opgedragen aan De Ploeg, het kunstenaarscollectief dat honderd jaar geleden in Groningen werd opgericht. Binnen De Ploeg was Hendrik Werkman een van de gezichtsbepalende vormgevers. Tegelijk met de release van Werkman opent de tentoonstelling Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum.

De single So Long H.N. Werkman is een hommage aan de drukker, schilder en artiest die zovelen – waaronder natuurlijk ook The Dutch – inspireerde. Het nummer is optimistisch en kleurrijk, net als Werkman zelf. Een opvallende rol in de song is weggelegd voor Job Cohen die een dadaïstisch gedicht declameert.

De hoofdrolspelers in het weerbarstige Out Of Your Mind zijn boeken. En dan met name boeken die op de plank blijven liggen en maar niet gelezen worden. Omdat hun eigenaar voortdurend aan een of ander scherm is gekluisterd. Op By And By Astray laat de band zelfspot horen: ‘Why do you keep on struggling?’ en ‘There’s nothing to gain. Music has changed forever’. Toch klinkt de band hier doorleefd en warmbloedig genoeg om die zelfrelativering van tegenwicht te voorzien.

Sunday Afternoon bestaat uit twee delen. Blijkt het eerste deel na een zorgeloos begin toch wat onbestemd, door de reprise waait een optimistische bries, het optimisme van De Ploeg. Het aan schilder Jan Wiegers opgedragen Spellbound is een fraaie terugblik op de impact van Wiegers’ expressionistische stijl. Elegant en krachtig. Gekleurd door piano en strijkers is het zonder meer een memorabele song.

Om dit lovenswaardige project nog meer luister bij te zetten werd de single So Long H.N. Werkman door Iris Frankhuizen van bijzonder passende beelden voorzien. Deze video, gebaseerd op schilderijen en “druksels” van Werkman, werd financieel mogelijk gemaakt door het Groninger Museum en Stichting 100 jaar De Ploeg.