×

Nieuws

01 juni 2007

So Real : De langverwachte verzamelaar van Jeff Buckley

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Columbia

Er is over singer-songwriter Jeff Buckley sinds zijn debuut (en helaas enige) album Grace zoveel geschreven dat iedereen die van muziek houdt en zijn naam niet kent, zich eigenlijk zou moeten schamen. Maar het fraaie overzichtsalbum So Real  : The Songs Of Jeff Buckley kan dan wel een mooi begin zijn. Maar ook voor de Buckley fans is het een mooie aanvulling.

Het is dit jaar precies 10 jaar geleden dat Jeff Buckley verdronk in de Mississippi in het Zuidelijke Amerika. Zijn dood, met veel mysteries omgeven,  deed zijn legendarische status nog meer stijgen. Een status die hij ontleende aan een indrukwekkende live EP Live At The Sin-e en het magistrale debuutalbum Grace. Niet eerder wist een artiest zoveel kracht en emotie te bundelen in songs die of van zijn eigen hand of klassiekers waren.

Natuurlijk verschenen er na zijn dood nog tal van albums met onuitgebracht materiaal. Zelfs de schetsen van de opvolger van Grace werden onder de titel Sketches Of My Sweetheart The Drunk op de markt gegooid. Bizar gegeven omdat de artiest zelf nooit zijn toestemming zou hebben gegeven omdat hij vond dat de nummers nog niet af waren. Het geweldige Live In Chicago, opgenomen tijdens de Grace tour, bleek echter een album wat we niet hadden willen missen.

Met het album So Real : The Songs Of Jeff Buckley hebben we nu, 10 jaar na zijn dood, een mooi postuum verzamel album te pakken. Veel bekende tracks van de reguliere albums maar ook een erg mooie akoestische So Real afkomstig uit een Japanse radiosessie. En ook zijn versie van I Know It’s Over van The Smiths (let niet te veel op de titels van de tracks want dan wordt je helemaal somber over zijn dood. Heeft hij het voelen aankomen?) is er een van grote schoonheid.

De complete tracklisting voor So Real is :

01 Last Goodbye [from Grace]
02 Lover You Should Have Come Over [from Grace]
03 Forget Her [from Grace Legacy Edition]
04 Eternal Life (Road Version) [from Grace Legacy Edition]
05 Dream Brother (Alternate Take) [from Grace Legacy Edition]
06 The Sky Is A Landfill [from Sketches for My Sweetheart the Drunk]
07 Everybody Here Wants You [from Sketches for My Sweetheart the Drunk]
08 So Real (Acoustic in Japan) [previously available as a promotional single]
09 Mojo Pin [from Live at Sin-e]
10 Vancouver [from Sketches for My Sweetheart the Drunk]
11 Je N’en Connais Pas La Fin [from Live at Sin-e]
12 Grace [from Grace]
13 Hallelujah [from Grace]
14 I Know It’s Over [Smiths cover, previously unreleased]

Het album zal op 15 juni in de winkels komen te liggen.