×

Nieuws

26 november 2018

Saxofoniste Nubya Garcia: Grote jazzster in wording

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Nyasha

De explosie aan nieuw talent die zich de afgelopen jaren vanuit de jonge Britse jazzscene heeft ontwikkeld lijkt niet te stoppen. Onder die inspirerende groep muzikanten die vanuit oost Londen de jazz nieuw leven inblazen bevindt zich ook saxofoniste Nubya Garcia.

Met een naam die haar Caribische achtergrond duidelijk aangeeft, heeft Garcia een krachtige en heldere toon gevonden die gecombineerd met haar voorliefde voor zowel spirituele als souljazz een fijn eigen geluid heeft opgeleverd. De afgelopen jaren werd ze naast tubaspeler Theon Cross, drummer Moses Boyd, toetsenman Joe Armin-Jones één van de bepalende muzikanten binnen de jonge Britse jazzscene.

Met de Jazz Re:freshed avonden en de uber coole jazzclub Total Refreshment Center als grote aandachtmakers voor die jonge scene. Maar al net zo gemakkelijk speelde Garcia al met de urgente Britse sax-held Shabaka Hutchings en de al net zo populaire, uit de Chicago scene afkomstige, drummer Makaya McCraven. Zoals zovele Londense jazzmuzikanten bezig met vele bands tegelijk kreeg ook Garcia met de grote vraag naar de Britse jazzers op de wereldwijde podia agendaproblemen. Maar ze wilde geen band opgeven.

Vandaar dat ze net als al die andere jonge Britse jazzmuzikanten met haar energie en muzikale vakmanschap volop de wereld overtrekt. Binnen het program van Brussel Jazz 2019 staat ze daarom zelfs twee keer op de lijst. Omdat we nog even moeten wachten op een volledig nieuw album (het debuut Nubya’s 5ive dateert van mei 2017 en is momenteel niet (meer) te verkrijgen) en ze momenteel vooral in bands speelt doet ze dit op deze editie (nog) in samenwerking met.

Op vrijdag 18 januari speelt ze samen met Moses Boyd in Theon Cross Fyah en op zaterdag 19 januari in Maisha, de band rond drummer Jake Long, die met There Is A Place net een debuutalbum vol prachtige spiritual jazz uitbrachten. Garcia speelt in de band een geluidsbepalende rol.