×

Nieuws

25 juli 2014

Samantha Crain – Songs in The Night en You (Understood)

Samantha Crain is een uit Oklahoma afkomstige singer-songwriter. Haar muziek valt te omschrijven als een combinatie van folk, country en rock, waar vooral haar sterk tegendraadse zanglijnen en vreemde stem opvallen. In Amerika stond haar meest recent uitgekomen album Kid Face in een aantal eindejaarslijstjes, maar in Europa bleef de bekendheid een beetje achterwege. Daar kwam in januari een beetje verandering in toen Full Time Hobby het album uitbracht in Europa, met de belofte later ook haar eerdere werk uit te brengen. Die belofte zijn ze nagekomen . Die uitgaven zijn er nu, zodat we nu ook van haar oudere werk kunnen genieten.

Eersteling Songs in the Night bevat veel country-invloeden. Instrumentaal klinkt het sober, waarbij een grote rol is weg gelegd voor rustig kabbelende gitaren en een huilende mondharmonica. Op instrumentaal gebied is het een intiem album, vol rustige folk en sombere countryrock. Het is een oerdegelijke basis voor een fijn luisterend album, maar dan zijn daar plotseling de vocalen van Samantha; ze dicteert de muziek met haar vreemde- en  kinderlijke vocalen. Haar zanglijnen en vreemde zinsconstructies dwingen de muziek in rare kronkels. Op die manier wordt een aanvankelijk oerdegelijk album opeens heel bijzonder.

Op You (Understood) heeft ze een deels andere band om haar heen en heeft de intieme productie van het vorige album plaats gemaakt voor een directer, meer rock georiënteerd geluid. De mondharmonica is weg en gitaren nemen een prominentere rol in. Folk- en countryinvloeden zijn op dit album zo goed als verdwenen. Gebleven is Samanthas vreemde, dwingende stem. Dit album zit instrumentaal veel voller en complexer in elkaar, wat als gevolg heeft dat haar stem veel minder domineert. Die staat minder centraal en dat is erg jammer. Nu lijkt ze vaak in gevecht met de muziek en is het een bokswedstrijd om de eerste plaats. Wat overblijft is een degelijk, modern rockalbum, dat veel beter had kunnen zijn als er was gekozen voor minder bombast.

De voorkeur gaat duidelijk uit naar Songs in the Night; een intiem album vol folk, country en betoverende zanglijnen. You (Understood) is geen slechte tweede worp, maar verzuipt een beetje in te volle productie en een bombastisch totaalgeluid.

Tracklisting Songs in the Night:

 1. Rising Sun
 2. Songs in the Night
 3. Long Division
 4. Get the Fever Out
 5. Bananafish Revolution
 6. Scissor Tales
 7. Devils in Boston
 8. Bullfight (Change Your Mind)
 9. Calm Down
 10. You Never Know
 11. The Dam Song

Tracklisting You (Understood):

 1. Lions
 2. Blueprints
 3. Equinox
 4. We Are the Same
 5. Religious Wind
 6. Holdin’ That Wheel
 7. Up on the Table
 8. Sante Fe
 9. Wichitalright
 10. Two-Sidedness
 11. Toothpicks