×

Nieuws

13 augustus 2011

Ryan Adams keert terug naar de kern met Ashes & Fire

Geschreven door: Tirtsa Haas

Label: EMI's Capitol Records

Dat Ryan Adams een bezige bij is, is algemeen bekend. Met de snelheid van het licht heeft Ryan Adams in vijftien jaar tijd een dermate breed en omvangrijk oeuvre opgebouwd, een oeuvre dat menig artiest in een mensenleven nog niet bij elkaar schrijft.

In 2009 leek een einde te komen aan de muzikale carrière van Ryan Adams. Door het jarenlange touren was hij geestelijk en fysiek uitgeput, maar hoofdzaak voor het stoppen met muziek waren de beginnende verschijnselen van gehoorbeschadiging door de ziekte van Ménière. Een verhuizing van New York naar Los Angeles volgde, met een rustiger alledaags getrouwd leven met meer vastigheid en lange wandelingen in de heuvels rond The City of Angels.

Oude passies werden weer opgepakt. Infinity Blues en Hello Sunshine, twee uitgebrachte boeken vol poëzie en proza vonden een publiek en een collectie kunstwerken kwam te hangen in een galerie in New York.

Wie denkt dat Ryan Adams naast het schrijven en schilderen de afgelopen twee jaar heeft stil gezeten, kent duidelijk Ryan Adams niet. Ondanks zijn gehoorbeschadiging bracht Ryan Adams metal album Orion uit, evenals opvolger III/IV (uitgebracht in december 2010) van het mooie Cardinals dubbelalbum Cold Roses, dat kan worden beschouwd als I/II. Al het materiaal voor III/IV kwam voort uit de Easy Tiger sessies van 2007, maar is al die jaren op de plank blijven liggen. Dan waren er nog de exclusieve vinyl releases. Op eigen label PAX AM werd de roze 7” vinyl Oblivion uitgebracht, voor Record Store Day dit jaar volgde de 7” vinyl dubbel EP Class Mythology en afgelopen juni tijdens de Europese tour was de gelimiteerde 7” vinyl EP Empty Room/Nutshell te verkrijgen.

Dit alles was een voorbode op wat ging komen. Ryan Adams keert terug naar de kern met Ashes & Fire.  Het nieuwe album, de eerste met compleet nieuw opgenomen materiaal sinds Cardinology uit 2008, komt 10 oktober in Europa uit via PAX AM in samenwerking met Sony’s Columbia Records. Voor de release op 11 oktober in Amerika en Canada is gekozen voor EMI’s Capitol Records. Ashes & Fire is opgenomen in de befaamde Sunset Sound Factory in Hollywood en geproduceerd door Glyn Johns, bekend om zijn eerdere werk met onder andere The Beatles, Bob Dylan, The Rolling Stones en The Who. Dat het geluid op Ashes & Fire terug keert naar de stijl waarmee Ryan Adams bekend werd op Heartbreaker is niet gek. Zoon Ethan John’s produceerde dit solo debuutalbum, evenals opvolger Gold en enkele jaren later het album 29.

Het 11 nummers tellende album bevat gastbijdragen van Tom Petty and The Heartbreakers toetsenist Benmont Tench en Norah Jones, die zowel piano als achtergrondzang voor haar rekening neemt op de nummers Come Home, Save Me en Kindness. Veel nummers van Ashes & Fire zijn al live getest tijdens de afgelopen Europese Acoustic Nightmare tour en werden overal goed ontvangen. Opener Dirty Rain, waar Ryan schittert als verhalenverteller zoals hij als geen ander kan, gevolgd door titeltrack Ashes & Fire met prachtig gepassioneerde vocalen zet de toon voor de rest van het album. De nummers Invisible Riverside met de tekst ‘So don’t let go, don’t change your mind’ en Lucky Now zijn prachtig in hun eenvoud. Enkel zichzelf op gitaar begeleidend tijdens de tour in juni klonken beide nummers als regelrechte klassiekers live. Afsluiter I Love You But I Don’t Know What To Say is een typische albumafsluiter in de trant van Goodnight, Hollywood Blvd. en I Taught Myself How To Grow Old.

Tracklisting Ashes & Fire:

 1. Dirty Rain
 2. Ashes & Fire
 3. Come Home
 4. Rocks
 5. Do I Wait
 6. Chains Of Love
 7. Invisible Riverside
 8. Save Me
 9. Kindness
 10. Lucky Now
 11. I Love You But I Don’t Know What To Say

Ashes & Fire brengt Ryan Adams weer op het niveau waar hij moet zijn. Een artiest die muziek maakt vol overgave en met dit album laat zien dat hij verdient te worden gezien als een van de meest begaafde artiesten van zijn generatie.

Een tour ter promotie van het album zal binnenkort worden aangekondigd. Of Ryan Adams ook weer naar Nederland komt voor een optreden, is nog even afwachten, maar er is al wel gehint op wederom een Europese tour.