×

Nieuws

18 januari 2011

Rodrigo Leão komt naar Nederland

Geschreven door: Dick Hovenga

De Portugese muzikant/componst Rodrigo Leão komt  naar Nederland. Vredenburg Leidsche Rijn is de plek waar Leão zijn intrigerende mix van fado, klassiek, wereldmuziek zal laten horen.

Voor het eerst in zijn bijna twintigjarige solocarrière komt de Portugese superster Rodrigo Leão voor een concert naar Nederland. Op zaterdag 5 maart verzorgt de Portugees samen met zijn Cinema Ensemble een optreden op het podium van Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht). De muziek van Rodrigo Leão, een artiest van het kaliber Yann Tiersen, wordt in eigen land gerekend tot een stuk muziekgeschiedenis. Zo maakte hij eerder furore met de internationaal bekende Portugese folkband Madredeus en werkte hij als soloartiest samen met Stuart A. Staples (Tindersticks), Neil Hannon (The Divine Comedy) en Beth Gibbons (Portishead).

Het optreden van Rodrigo Leão in Vredenburg draagt de titel A Mãe, een verwijzing naar een album dat is opgenomen in landen als New York, Spanje, Italië en Portugal. Bijgestaan door het Cinema Ensemble, waarbij de vocalen van Ana Vieira garant staan voor de nodige kippenvelmomenten, neemt Rodrigo Leão de luisteraar mee op reis in zijn wereld, waarbij een filmische mix van fado, wereldmuziek, pop en folk je voor even laat vergeten waar je bent..

Rodrigo Leão; van Madredeus tot Portugese superster

De muzikale carrière van Rodrigo Leão is bijzonder indrukwekkend. Als basgitarist speelde hij ooit zijn eerste noten binnen Sétima Legião (1982). Een overstap naar het spelen van toetsen binnen Madredeus betekende het begin van een bijzonder tijdperk. Dit Portugese folkgezelschap groeide al snel naar een status van (inter)nationaal allure, waarbij zowel albums als singles voor lange tijd in de bovenste regionen van de album- en hitlijsten pronkten.

Na vijf albums met Madredeus verkoos Rodrigo Leão in 1993 het solopad om zo het muzikale spectrum verder te onderzoeken. Leão ziet zichzelf dan ook als een muzikale ‘ontdekkingsreiziger’; de inspiratie voor zijn album A Mãe (De Moeder) vond hij bijvoorbeeld in steden en landen als New York, Goa, Spanje, Italië en Portugal, waar hij voor zijn composities gebruik maakte van geluiden van de straat, spelende kinderen, zingende vogels en soms zelfs zijn eigen mobiele telefoon. In Portugal draagt Rodrigo Leão het etiket van ‘een meester in een veelzijdige muzikale wereld’, waarin invloeden uit de hedendaagse en klassieke muziek de boventoon voeren. Leão is eveneens hofleverancier voor het aanleveren van composities voor de Portugese film en TV.

Quotes..

“Klassieke muziek voor mensen die eerder naar Leonard Cohen dan naar Chopin of Bach luisteren” – De Morgen (BE)

“Dat Rodrigo Leão een hele grote componist is wiens betekenis voor de hedendaagse Europese muziekwereld niet genoeg onderstreept kan worden, lijkt mij na het beluisteren van A Mãe zo klaar als een klontje” – Altcountryforum

Zaterdag 5 maart 2011 – Rodrigo Leao Cinema Ensemble Verdenburg Leidserijn, Utrecht,
Aanvang 20.15, Entree € 29,50, Meer info: www.rodrigoleao.pt
Kaarten te bestellen via: http://bit.ly/RodrigoLeaoVredenburg2011