×

Nieuws

18 februari 2021

Rik van Boeckel komt met nieuw album Deze Hoofden Praten

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Raakvlak

Op 22 februari vindt de release plaats van de LP Deze Hoofden Praten van de Leidse dichter/percussionist, spoken-word artiest en Written in Music muziekjournalist Rik van Boeckel. De LP wordt uitgebracht door het nieuwe Haagse label Raakvlak, dat een grote affiniteit heeft met de wonderbaarlijke muziek van de cassettecultuur van meer dan twee decennia terug.

Rik van Boeckel verwierf in de jaren tachtig landelijke bekendheid als popdichter en trad door heel Nederland op met een combinatie van poëzie, liedjes en muziek. Hij bracht toen twee cassettes uit bij Kubus Kassettes van Rob Smit: Deze Hoofden Praten (1983) en Hé Hé Wat Moet Dat (1984). Deze kregen goede recensies in Muziekkrant Oor. De LP Deze Hoofden Praten is samengesteld uit 9 tracks van deze cassettes, die stuk voor stuk exemplarisch zijn voor de vooruitstrevende DIY-stroming van die tijd.

De muziek is een mengelmoes van new wave, pop, ambient en eigenzinnige dub. Van Boeckel’s teksten hebben deels een surrealistische en dadaïstische inslag. Ze zijn een reflectie op de natuur, op de actualiteit van toen en op de muziek van die tijd zoals Echo & The Bunnymen en Talking Heads, waarnaar de titel verwijst.

Voor Van Boeckel is dichten zowel schilderen met woorden, als muziek maken met woorden. Zo bracht hij december 2018 de poëziebundel-met-CD Beweeg Als Een Strateeg uit en draagt hij nog steeds zijn poëzie voor met live percussie en met andere musici. Want zijn poëzie ligt dicht tegen rap en liedkunst aan. De LP Deze Hoofden Praten is daar een weerslag van, maar dan geplaatst in de muzikale en artistieke kaders van de jaren tachtig.

De distributie wordt verzorgd door de Amsterdamse Rush Hour. https://www.rushhour.nl/record/vinyl/deze-hoofden-praten

Via Bandcamp is de track IJsvallei te beluisteren: https://raakvlak.bandcamp.com/album/deze-hoofden-praten.

Foto: Fred Rohde