×

Nieuws

17 oktober 2022

Revolver: het album dat alles veranderde

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Universal

Revolver, de baanbrekende plaat van The Beatles uit augustus 1966, is op 28 oktober het volgende album van de band dat een Special Edition boxset krijgt. Eerder al vielen vier andere Beatles albums die eer ten deel: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band in 2017, The Beatles (White Album) in 2018, Abbey Road in 2019 en Let It Be in 2021.

In 1966 hadden The Beatles – doorgaans goed voor minimaal twee albums per jaar – eindelijk weer eens tijd voor een vakantie gehad. Een lange vakantie ook nog, want de opnamen voor de psychedelische Beatles cowboyfilm A Talent for Loving waren geschrapt. Dat gaf natuurlijk de nodige head space. Het zou cruciaal blijken. John Lennon zei het al, een paar weken voordat de band de studio weer opzocht: ‘The next lp is going to be very different’.

Revolver luidde een nieuw tijdperk van experimentele, effectvolle, avant-gardistische psychedelische pop in. Binnen The Beatles gaf het album bovendien meer ruimte aan George Harrison en Ringo Starr. Laatstgenoemde zou later zeggen: ‘We were really starting to find ourselves in the studio. The songs got more interesting, so with that the effects got more interesting’.

Nummers als Eleanor Rigby, Here and There and Everywhere, Tomorrow Never Knows, For No One, Yellow Submarine, I’m Only Sleeping en Got to Get You into My Life zouden zich in de jaren erna nestelen in het collectieve muziekbrein, maar ook de overige tracks op het in totaal veertien songs tellende album bleken op zijn zachtst gezegd memorabel.

De nieuwe heruitgave van Revolver werd, net als de voorgangers, geremixt door Giles Martin, zoon van George Martin, en technicus Sam Okell, zowel in stereo als Dolby Atmos. De uitgebreide versies van deze reissue bevatten ook de originele monomix, 28 alternatieve versies/outtakes van Revolver songs, drie home demo’s en een 4-track ep met versies van de songs die in dit verhaal niet mogen ontbreken: Paperback Writer en Rain. Daar komt nog een dik boek met voorwoord van Paul McCartney bij, liner notes, exclusieve foto’s – inclusief beelden van handgeschreven teksten, cassettedoosjes en opname-vellen – en een essay van The Roots’ Questlove. De Dolby Atmos mix zal digitaal worden uitgebracht.

 

Revolver 2022 Special EditionsOp internet viel al het een en ander te lezen en horen over de werkwijze van Giles Martin bij het remixen van Revolver. Het bleek een grote stap vooruit in het remixen – in dit geval ‘de-mixen’ – van oude studio-opnamen. Platenmaatschappij Universal organiseerde op 13 oktober een luistersessie in de Hilversumse Wisseloordstudio’s om dit toe te lichten.

Om te beginnen, zo wordt bij de presentatie al snel duidelijk gemaakt, was het niet de bedoeling om de muziek op Revolver radicaal te veranderen. Het remixproces zou echter wel meer diepte kunnen brengen en het geluid meer in lijn kunnen brengen met de stereo-standaard van nu. De nieuwe stereomix van Giles Martin komt direct van de originele 4-track mastertapes. Via de-mixing technologie kon hij op ieder spoor de diverse aanwezige instrumenten en zang apart bij de kop pakken en op die manier de songs uit elkaar trekken en weer opbouwen voor een beter stereobeeld. Van een vrijwel volledig bandgeluid tot slechts basdrum of vingerknippen en weer terug. Deze technologie werd geperfectioneerd door WingNut Films Productions Ltd van Peter Jackson, verantwoordelijk voor de film The Beatles: Get Back.

In de Wisseloordstudio’s komen vier officiële albumtracks voorbij: Taxman, I’m Only Sleeping, Gotta Get You into My Life en Tomorrow Never Knows. Eerder deze maand werd de George Harrison track Taxman al vrijgegeven. Op deze opener van Revolver, waarin Harrison zijn frustratie uitsprak over het hoogste belastingtarief in Groot-Brittannië, speelde Paul McCartney overigens de gitaarsolo. Een van de verbeteringen van de nieuwe mix is de ruimte die de koebel van Ringo Starr nu krijgt. Was dit voor de kritische luisteraars echt een verbeterpunt, bij de andere tracks waren de ‘pijnpuntjes’ wellicht onbeduidender. Toch gaan deze tracks er in de 2022 mix ook op vooruit, al zullen daar de meningen wellicht meer over uiteenlopen. De geestverruimende klanken van Tomorrow Never Knows gaven Giles Martin bij de remix wat meer ‘vrijheid’ dan de conventionelere songs. Over het algemeen ging Martin, zoals gezegd, subtiel te werk.

Het feit dat The Beatles en George Martin maar zelden iets weggooiden van wat ze opnamen in de Abbey Road studio zorgt er met deze reissue voor dat er flink wat leuke rariteiten vrijkomen. Tijdens de presentatie in Hilversum is er tijd voor een kleine maar veelzeggende greep. De sitartrack Love You To van George Harrison – hij speelde het instrument ten tijde van Revolver nog maar een jaar – komt voorbij in een gitaarversie. De melige giechel-take van And Your Bird Can Sing figureerde al op de Anthology-compilatie uit 1996 maar krijgt wederom een podium. Via het archief van Yoko Ono en Sean Lennon kwam een working tape van John Lennon beschikbaar met daarop een nogal ernstige versie van Yellow Submarine. Het is bijzonder om te horen hoe het groepsproces die song volledig veranderde. George Martin ging mee met de creatieve impulsen van de band en zijn rol als producer/mentor verschoof naar die van een soort vijfde bandlid.

Het bijna drogerende, slepende Rain is een ander voorbeeld van hoe de studio de muziek van The Beatles nog interessanter maakte. De originele versie van deze B-kant was een stuk sneller maar de vertraagde versie werd een cultklassieker die terecht weer onder de aandacht wordt gebracht nu. De strijkers van Eleonor Rigby blijven zonder het verdere bandgeluid nog fier overeind staan. Sterker, de muziek van de klassiek getrainde muzikanten alleen is net zo indrukwekkend als de uitgewerkte popsong. The Beatles lieten zich hiervoor inspireren door de filmmuziek van Bernard Herrmann, die menige Hitchock film naar een hoger plan tilde.

Zoals al aangegeven, de 2022 editie van Revolver, is vanaf 28 oktober verkrijgbaar. Net als bij de vorige Special Edition projecten van The Beatles moet iedere liefhebber voor zichzelf maar uitmaken welk releaseformaat de voorkeur heeft. Zie onder voor alle specificaties.

Revolver Special Edition (Super Deluxe): 63 tracks

 • Digital Audio Collection (stereo & hi res 96kHz/24-bit stereo + mono + Dolby Atmos)
 • 5 cd (stereo & mono audio) with 100-page hardbound book in a 12.56” x 12.36” slipcase
 • 4 lp +7-inch ep (stereo & mono audio) on half-speed mastered 180-gram vinyl with 100-page hardbound book in a 12.56” x 12.36” slipcase
 • Disc 1: Revolver (New stereo mix): 14 tracks
 • Discs 2 & 3: Sessions (stereo & mono): 31 tracks
 • Disc 4: Revolver (Original mono master): 14 tracks
 • Disc 5: Revolver ep: 4 tracks (Paperback Writer & Rain, new stereo mixes & original mono mixes remastered)

Revolver Special Edition (Deluxe): 29 tracks

 • 2 cd in digipak with a 40-page booklet abridged from the Super Deluxe book
 • Disc 1: Revolver (New stereo mix): 14 tracks
 • Disc 2: Sessions highlights + Paperback Writer & Rain (New stereo mixes): 15 tracks

Revolver Special Edition (Standard): 14 tracks

 • Digital (New album mix in stereo & hi res 96kHz/24-bit stereo + new Dolby Atmos mix)
 • 1 cd in digipak (New stereo mix)
 • 1 lp (New stereo mix) on half-speed mastered 180-gram vinyl
 • Limited Edition 1 lp vinyl picture disc (New stereo mix) illustrated with the album cover art