×

Nieuws

04 november 2013

Public Service Broadcasting doet ‘hel van ’63’ herleven

Geschreven door: WiM Redactie

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de beruchte Elfstedentocht van 1963 plaatsvond. Deze ‘Tocht der Tochten’ is vanwege de zeer barre omstandigheden de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit. Reden genoeg voor het Britse duo Public Service Broadcasting om op verzoek van het Friese Explore The North Festival de uitdaging aan te gaan om de “hel van ’63’ op een bijzondere manier te doen herleven.

Public Service Broadcasting_Public Service Broadcasting is het muzikale project rond J. Willgoose, Esq. en Wrigglesworth. Het vanuit Londen opererende duo combineert op unieke wijze film- en geluidsfragmenten uit historische propaganda- en voorlichtingsfilms met een eigentijdse en opzwepende mix van electro, synthpop, breakbeats, indiepop en postrock. Na een aantal EP’s en singles te hebben uitgebracht, verscheen in mei dit jaar het debuutalbum Inform – Educate – Entertain, waarvan op 11 november een Deluxe versie uitkomt, inclusief video’s, remixes en uiteraard het Elfstedentocht project.

Ze zijn ‘hot’ in Engeland en mede dankzij hun showcases op de jongste editie van het CMJ Festival in New York, heeft ook de gerenommeerde Amerikaanse (muziek)pers Public Service Broadcasting inmiddels volop in het vizier en wordt er vol lof gesproken over hun bijzondere en creatieve aanpak enerzijds en hun indrukwekkende live reputatie anderzijds.

Ook in Nederland heeft Public Service Broadcasting intussen hun visitekaartje afgegeven. Begin dit jaar waren zij te zien op Eurosonic en in september stond het duo op Incubate. Op 23 november keren zij terug en zullen zij hun opwachting maken op het Explore the North Festival (Leeuwarden). Natuurlijk ook speciale aandacht voor het Elfstedentocht project, dat bestaat uit 2 delen. Deel 1 klinkt stevig en is rock-georiënteerd terwijl deel 2 een rustiger en elektronisch karakter heeft meegekregen.

Elfstedentocht Part 1 is hier te zien:

Elfstedentocht Part 2 is hier te zien:

* beeld- en geluidsmateriaal is door het Fries Film Archief ter beschikking gesteld.

Meer informatie over Public Service Broadcasting is hier te vinden.

Informatie over en tickets voor het Explore the North Festival is hier te vinden.