×

Nieuws

24 augustus 2019

Oneness: Matthew’s Halsall’s schatkist geopend

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Gondwana Records

Wat een geweldig nieuws is het uitkomen van Oneness, een dikke verzamelaar van het werk dat trompettist Matthew Halsall zo’n ruim tien jaar geleden opnam. De jaren dus voordat hij zijn vermaarde Gondwana Orchestra oprichtte.

‘I’ve always treasured these recordings and loved how vulnerable, open and free they are, but I just felt they were too subtle and sensitive to release early on in my career, so I held them back until now. I also feel now is the right time to release these before I begin a fresh journey with a new bunch of musicians’ — Matthew Halsall

De opnamen van Oneness dateren uit januari, maart en september 2008, toen Halsall begon te experimenteren met de muziek die hem uiteindelijk naar de spirituele jazz bracht. Via zijn eerste albums Sending My Love (2008), Colour Yes (2009), On The Go (2011) naar doorbraakalbums Fletcher Moss Park (2012) en When The World Was One (2014).

De opnamen geven niet alleen een erg mooi beeld van Halsalls muzikale ontwikkeling maar tevens van een erg interessante instrumentalist. Daarnaast geven de opnamen een fraaie inzage in de eerste aanzetten naar de zo geliefde Gondwana Orchestra. Harpiste Rachel Gladwin en bassist Gavin Barras, even later vaste Gondwana Orchestra bandleden, spelen al op de opnamen mee. Ook saxofonist Nat Birchill, de eerste muzikant die Halsall voor zijn, tevens in 2008 opgerichte platenlabel Gondwana Records, tekende speelt mee.

De opnamen die nu op Oneness te horen zijn lagen dus ruim tien jaar in een kluis te wachten voor dat Halsall het tijd vond deze aan de wereld bloot te geven. Hij liet het artwork voor het album deze keer niet aan zijn broer Daniel, die vrijwel alle hoezen voor Gondwana Records ontwerpt, over maar vroeg het fameuze The Designer’s Republic. Daarbij is de 3LP versie die van Oneness uitkomt natuurlijk de essentiële.

Halsall zal een aantal optreden geven in navolging van het uitbrengen van Oneness. Het optreden op zondag 20 oktober in Earl’s Hall in Hackney, Londen is daarin het belangrijkste.

Tracklisting Oneness (3LP versie):

Oneness Side A:

 • Life

Oneness Side B:

 • Oneness
 • Stan’s Harp

Twoness Side A:

 • Loving Kindness

Twoness Side B:

 • Distant Land

Threeness Side A:

 • Stories From India

Threeness Side B:

 • The Traveller

Tracklisting Oneness (CD):

 1. Life
 2. Oneness
 3. Stan’s Harp
 4. Loving Kindness
 5. Distant Land
 6. Stories From India
 7. The Traveller