×

Nieuws

22 mei 2024

Om in de gaten te houden: Kessoncoda

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Gondwana Records

Het in Manchester gevestigde Gondwana Records heeft genoeg aan de krachtige muziekscene in hun thuisstad om alleen daarvan al een fraaie catalogus op te bouwen, maar ze duiken ook graag eens naar buiten. Met het duo Kessoncoda hebben ze, naast het grote Portico Quartet, nu hun tweede Londense band te pakken.

Kessoncoda bestaat uit drummer Tom Sunney en toetsenist Fil Sowa. Hun muziek zit tussen akoestisch en elektronica waarbij melodieuze piano met ostinato-accenten en steeds weer verrassende drums de basis vormen. De muzikanten putten uit een scala aan muzikale interesses en halen hun inspiratie uit rock, elektronica, ambient, breakbeat en soundtracks voor films en artiesten als Squarepusher, Radiohead en Clark, allemaal gehuisvest in hun unieke studio-opstelling, een schuurtje onder in Toms tuin.

‘Net als voormalige en huidige labelgenoten van Gondwana Records zoals GoGo Penguin en Portico Quartet heeft de muziek van Kessoncoda iets sterk filmisch, als een verhalende boog die zich ontvouwt door verschillende thema’s en stemmingen, met een eb-en-stroom van intensiteit, terwijl adembenemende deining van melodie ontstaat, om uiteindelijk op te lossen in een wonderlijke climax’, zoals de bio wat mysterieus aangeeft.

In ieder geval was de eerste kennismaking met X is Closer to A een gelijk zeer aangename. Greyscale, hun tweede, met vocalen van Manchester zangeres Caoilfhionn Rose is zowaar nog mooier.

Op hun eerste album Outerstate is het nog wachten tot 12 juli.