×

Nieuws

12 september 2022

Nineties Spirit: krachtig tijdsdocument van fotograaf Paul Bergen

Geschreven door: WiM Redactie

Label: teNeues

Paul Bergen staat bekend als een van Nederlands beste muziekfotografen. In zijn 35-jarige carrière heeft hij vele illustere namen voor de lens gehad: David Bowie, U2, Björk, Janet Jackson, U2, Prince, Chuck Berry, Isaac Hayes, Tragically Hip, Pavement, Metallica, Toots Thielemans, Tori Amos, Mark Hollis, Alanis Morissette en vele, vele anderen. Het was dan ook hoog tijd dat er een boek van Paul Bergen (1957, Delft) zou verschijnen.

Inmiddels is het zover. Samen met uitgeverij teNeues selecteerde Bergen ongeveer 250 portretten en livefoto’s voor Nineties Spirit, Music Caught On Camera. Het boek is verkrijgbaar vanaf eind september.

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig rolde Bergen de sport- en muziekfotografie in. Hij werkte voornamelijk nog analoog en in zwartwit en ontdekte met zijn camera de rockwereld van dichtbij. Ook soul, pop en jazz hadden zijn interesse. Het leverde vele rauwe, energieke en persoonlijke beelden op.

Nineties Spirit - Bono

‘In die tijd was het voor fotografen veel gemakkelijker om contact te maken met (up-coming) artiesten en het was toegestaan om hele concerten vast te leggen’, aldus Bergen. Hierdoor zijn er unieke concertbeelden te vinden in het boek, zoals het ‘sok-incident’ met de naakte mannen van The Red Hot Chili Peppers in de Effenaar. Of het kortstondige contact met Nirvana, die vlak voor hun grote (ongewenste) doorbraak van Nevermind in 1991 zich uitleefden in kleine uitverkochte Europese clubs. Het zijn nu historische beelden.

Het maken van portretten vereiste een geheel andere werkwijze. Paul Bergen ging hiervoor regelmatig op pad met collega-journalisten als David Kleijwegt en Ruud Meijer om interviews te doen. ‘Meestal had ik slechts tien minuten de tijd om een act te portretteren in of nabij een hotelkamer. Ik moest snel schakelen, creatief zijn en goed contact maken met de muzikanten. Ondanks de tijdsdruk leverde dat vaak prima beeldmateriaal op en beleefde ik er veel lol aan.’

Nineties Spirit - Bjork

Nineties Spirit is dan ook meer dan alleen een fraai fotoboek dat diverse genres overschrijdt. Bergen toont een krachtig tijdsdocument, dat vele hoogtepunten telt van inmiddels beroemde acts die belangrijk zijn (geweest) voor de muziekgeschiedenis en daarbij een glimp tonen van de mens achter de artiest. Voor eenieder die de muziek van de jaren negentig (en late jaren tachtig) actief heeft beleefd is Nineties Spirit dan ook een prachtige trip terug in de tijd waarbij de emotie, de persoonlijkheid en het rock-‘n-roll-zweet regelmatig van de beelden spatten. De beelden van Paul Bergen brengen direct vele herinneringen aan dat bruisende decennium naar boven. Los hiervan is Nineties Spirit ook gewoon een prachtig fotoboek en een must see voor iedereen die geïnteresseerd is in portret- en muziekfotografie.