×

Nieuws

29 maart 2023

Nieuwe Jazzlab tour met Lennart Heyndels Quartet

Geschreven door: WiM Redactie

Lennart Heyndels (°1990) is een jonge Belgische bassist, synthesist en componist die actief is in zeer uiteenlopende contexten, van jazz/improvisatie (Ben Sluijs Quartet, Kaja Draksler Octet) tot speelse pop (Hi Hawaii) en solo-experimenten met modulaire synths.

Zijn nieuwste project Codex Au Soleil draait om het samenkomen van de laat-middeleeuwse Ars subtilior en de vooruitstrevende blik van hedendaagse muziek. De Ars subtilior is een muzikale stroming die ontstond op het eind van de 14de eeuw waarbij het experiment centraal stond. Deze voorloper van de Renaissance bevat nog niet dezelfde harmonische complexiteit die de Europese concertmuziek daarna zo typeert, maar de muziek heeft wel iets puur, ontdaan van onnodig ornament.

Op vlak van ritme gingen de Ars subtilior-componisten daarentegen heel ver. Hoewel oorspronkelijk geschreven voor stemmen transformeren de drie melodische instrumenten van dit kwartet de eeuwenoude muziek in een puur instrumentale wereld, met de focus op de onderlinge harmonieën. Door het subtiele gebruik van elektronica en de drums in te zetten als textuur, krijgt het geluid een hedendaagse wending.

De band die Heyndels hiervoor samenstelde bestaat uit hemzelf, Joachim Badenhorst, George Dumitrio en Stijn Cools, een ware wondergroep aan muzikanten dus.

Codex au Soleil vermengt de traditionele composities met improvisatie, haalt deze uit hun oorspronkelijke vorm en reconstrueert ze op nieuwe manieren weer in elkaar. Een briljant kwartet met een programma voor fijnproevers! Het kwartet stelt tijdens de concerten hun nieuwe album voor.

 

Concerten:

19.04 kunstencentrum nona, Mechelen

21.04 Ha Concerts, Gent

28.04 Sacristie Abdijkerk, Grimbergen

10.05 CC de Werft, Geel