×

Nieuws

08 oktober 2012

Michael Formanek Quartet in LantarenVenster

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM

Bassist Michael Formanek zal met zijn geweldige kwartet, met daarin Craig Taborn, Tim Berne en Gerald Cleaver, op zaterdag 13 oktober een optreden geven in het Rotterdamse LantarenVenster.

Het album The Rub And Spare Change is het opmerkelijke ECM-debuut van de creatieve en ervaren New Yorkse bassist en componist Michael Formanek, die zich voor het eerst als bandleider profileert. Strakke, contrasterende ritmes, voorstuwende grooves en heldere, aardse melodieën. Formanek is een bassist met een ‘Mingus-geest.’ In zijn spel hoor je de ervaring van het samenspelen met Tony Williams, Lee Konitz, Joe Henderson, Freddie Hubbard en Stan Getz tijdens de laatste twee decennia. Formanek wist zich voor zijn eigen kwartet te omringen met een aantal topsolisten uit de New Yorkse jazzscene: saxofonist Tim Berne, pianist Craig Taborn en drummer Gerald Cleaver. Het album van dit kwartet ontving lyrische recensies, en kreeg vijf sterren toegekend door het toonaangevende Amerikaanse jazzmagazine DownBeat.

Met het net verschenen album Small Places is een prachtig vervolg gemaakt op Formanek’s debuut met zijn geweldige kwartet. Het optreden in Lantarenvenster zal vooral in het teken staan van het nieuwe album.