×

Nieuws

29 november 2010

La Commedia van Andriessens wint prijs

Geschreven door: Didi de Pooter

La CommediaDe Utrechtse componist Louis Andriessen heeft een Amerikaanse compositieprijs gewonnen voor zijn multimediale opera La Commedia (2008). De Grawenmeyer Award for Music Composition is in 1984 in het leven geroepen door de universiteit van Louisville, Kentucky. Eerder ging de prijs naar onder andere Witold Lutoslawski, György Ligeti, Harrison Birtwistle, John Adams en Pierre Boulez.

La Commedia ging in 2008 op het Holland Festival in Amsterdam in première en trok in april 2010 in een concertante versie naar de New Yorkse Carnegie Hall. De Newyorker was lovend over deze Amerikaanse première.

De opera is gebaseerd op Dante’s La Divina Commedia en bestaat uit een film en een reguliere operasetting. Andriessen en zijn team werkten er jaren aan. Het harde werk wordt nu beloond met 100.000 dollar (ruim 75.000 euro).

Line up:

Claron McFadden, sopraan; Cristina Zavalloni en Jeroen Willems, stem; Hal Hartley, regisseur; Synergy Vocals; De Nederlandse Opera; Asko|Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw

Bekijk de trailer van La Commedia.