×

Nieuws

10 november 2022

Leyla McCalla optredens en een fraaie documentaire

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Anti

Leyla McCalla heeft 2022 besteed aan het delen van het verhaal van haar nieuwste album Breaking the Thermometer dat afgelopen mei – Haitian Heritage Month – uitkwam.

McCalla kreeg in 2016 via Duke University toegang tot de archieven van Radio Haïti en uit het onderzoek van die archieven werd Breaking The Thermometer geboren. Door zich in het project te verdiepen, zag McCalla zich gedwongen haar eigen ervaringen als Haïtiaans-Amerikaanse vrouw onder de loep te nemen, lagen van marginalisatie en generaties van onderdrukking en vastberadenheid te ontrafelen terwijl ze zocht naar een duidelijkere visie op zichzelf en haar doel.

Breaking The Thermometer combineert originele composities en traditionele Haïtiaanse melodieën met historische uitzendingen en hedendaagse interviews om een meeslepende sonische reis te maken door een halve eeuw raciale, sociale en politieke onrust. De muziek is meeslepend, gevoed door rijk, geraffineerd melodisch werk en bedwelmende Afro-Caribische ritmes, en de juxtapositie van stemmen – Engels en Kreyòl, persoonlijk en politiek, anekdotisch en journalistiek – is eveneens meeslepend, en doet de doden opstaan terwijl het een licht werpt op de blijvende geest van het Haïtiaanse volk.

Het resultaat is tegelijkertijd een werk van radicale performance art, historische wetenschap en persoonlijke memoires, een brede en krachtige meditatie over familie, democratie en vrije expressie die niet op een beter moment had kunnen komen. Ze spreekt over dit proces in een nieuwe minidocumentaire over de totstandkoming van het album. Making: Breaking The Thermometer werd geregisseerd door Lily Keber (Buckjumping, Bayou Maharajah).

Leyla McCalla speelt op 18 november in de Roma, Antwerpen, op 20 november in de Bibliotheque Communale de Fleuris, Fleuris en op 22 november in de Vondelkerk in Amsterdam.