×

Nieuws

02 maart 2023

Legendarische jazzsaxofonist Wayne Shorter overleden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Blue Note

Wayne Shorter, één van de grote jazzvernieuwers is op 89 jarige leeftijd in zijn thuisstad Los Angeles overleden.  Hij was een revolutionaire muzikant die geluid van de hedendaagse jazz mede heeft vormgegeven. Een doodsoorzaak is  niet bekend gemaakt. Afgelopen januari van dit jaar won hij nog een belangrijke Grammy voor beste geïmproviseerde jazz solo performance voor Endangered Species (het betreft live opnamen uit 2017 met Terry Lynn Carrington, Leo Genevese en Esperanza Spalding die in 2022 werden uitgebracht) ).

Shorter begon op 16-jarige leeftijd klarinet te spelen, maar richtte zich later op de tenorsax voordat hij in 1952 naar de New York University ging. Nadat hij in 1956 afstudeerde, speelde hij met Art Blakey’s Jazz Messengers en jazzpianist Horace Silver tijdens zijn tijd in het leger.

Gedurende de begin jaren ’60 sloot Shorter zich aan bij verschillende jazzgroepen en werkte hij samen met artiesten als Maynard Ferguson, Joe Zawinul en Art Blakey. In 1964 werd hij door Miles Davis aangetrokken om deel uit te maken van Davis’ Second Great Quintet band, waarmee hij tot 1970 speelde. Met Davis was Shorter één van de meest productieve componisten van het Second Great Quintet en droeg hij bij aan jazz klassiekers als Nefertiti.

In de jaren ’70 en ’80 speelde Shorter in verschillende bands waarvan de belangrijkste, zonder twijfel, Weather Report was. Hij speelde 15 jaar in de band, die hij mede opgerichte en waarin hij met Zawinul en Miroslav Vitous de muzikale spil waren.

Shorter ging samenwerken met verschillende rock ‘n’ roll legendes. Hij toerde met Carlos Santana in 1988, en speelde, verrassend genoeg mee op Bridges to Babylon van de Rolling Stones (1997). In 1998 was Shorter ook te horen op het album Gershwin World van jazzpianist Herbie Hancock.Andere opmerkelijke muzikanten met wie Shorter samenwerkte waren Joni Mitchell en Steely Dan.

In 1999 ontving Shorter een eredoctoraat van de Berklee School of Music naast de legendarische rockartiest David Bowie, die ook een bekwaam saxofonist was. Shorter ontving in 2010 een eredoctoraat van NYU tijdens de universiteitsplechtigheid in het Yankee Stadium. In 2015 werd hij door de Recording Academy, de organisatie achter de Grammy Awards, geëerd met een lifetime achievement award. Shorter was ook een geëerde tijdens de Kennedy Center Honors ceremonie van 2018.

Hancock noemde Shorter zijn ‘beste vriend die ons achterliet met moed in zijn hart, liefde en compassie voor iedereen, en een zoekende geest voor de eeuwige toekomst. Ik draag zijn geest altijd in mijn hart’.

Shorter wordt overleefd door zijn vrouw Carolina, dochters Miyako en Mariana en zijn pasgeboren kleinzoon Max.

Foto’s; Tim Dickenson