×

Nieuws

02 juni 2021

Le Guess Who? kondigt 46 nieuwe artiesten aan voor festivaleditie 2021

Geschreven door: WiM Redactie

Het maken van plannen is in 2021 natuurlijk een beetje een gok, maar bij Le Guess Who? zijn ze ervan overtuigd dat het belangrijk is om ergens naar uit te kunnen kijken. Met voorzichtig optimisme kondigen ze dan ook nieuwe artiesten aan voor de veertiende festivaleditie, 11-14 november in Utrecht.

Het doel van Le Guess Who? om mensen bij elkaar te brengen is de afgelopen tijd niet veranderd, net als onze internationale focus: ze werken er hard aan om zoveel mogelijk verschillende geluiden en stemmen bij Le Guess Who? te betrekken. Ze voelen de noodzaak om gezamenlijk nieuwe muziek en kunst te ervaren en nieuwe inspiratie op te doen. Ze kunnen dus ook niet wachten iedereen weer te verwelkomen op het festival.

Gecureerde programma’s

Door de jaren heen is het betrekken van gastcuratoren een internationaal bejubeld kenmerk geworden van Le Guess Who? Deze gastcuratoren nodigen hun inspiraties en gelijkgestemde artiesten – met zowel gevestigde namen als opkomende acts – uit om op te treden op het festival. 

Multi-instrumentalist, zanger en songwriter John Dwyer treedt op met zijn eigen OSEES en presenteert daarnaast de liveprimeur van Bent Arcana, de groep die hij in 2020 oprichtte met invloeden uit prog- en krautrock, jazz en avant-garde improvisatie. Voor zijn gecureerde programma nodigt Dwyer verder uit: de legendarische Duitse krautrockgroep faUSt, die zijn iconische album ‘Faust IV’ (1973) uitvoert; Arrington de Dionyso’s avant-blues/garage-rockband Old Time Relijun; zangeres, toetsenist, tamboerijnspeler en voormalig OSEES-bandlid Brigid Dawson & Sunwatchers; het kosmische muzikale universum van Earth Girl Helen Brown; en postpunkband Gustaf. 

De in Colombia geboren experimentele producer Lucrecia Dalt presenteert haar nieuwe samenwerking met Aaron Dilloway (Wolf Eyes). Dalt cureert daarnaast optredens van de Argentijnse geluidskunstenaar Beatriz Ferreyra; “progressief Gregoriaans” van Catalaans zangduo Tarta Relena; de Duitse futuristische noise-muzikant Felix Kubin; en de vrijgevochten en hyperactieve composities van de Colombiaanse songwriter Julián Mayorga 

De Japanse percussionist en ambient componist Midori Takada treedt op als onderdeel van Ton-Klami, haar freejazz improvisatietrio met pianist Masahiko Satoh en saxofonist Kang Tae Hwan. Takada nodigt ook het Haagse Ensemble Klang uit voor de live-première van hun audiovisuele project ‘Thrift Hybrids’. 

Klarinettist en saxofonist Matana Roberts cureert optredens van freejazz- en poëziecollectief Irreversible Entanglements(met ook LGW18 curator Moor Mother); Justin Broadricks project Jesu; de Franse componist, contrabassist en vocalist Joëlle Léandre; en de Australische Oren Ambarchi, die al meer dan 30 jaar het geluid van de gitaar op een bijzondere manier manipuleert.  

Vergezeld door gitarist Jay Blackinton speelt singer-songwriter Phil Elverum op Le Guess Who? het album the Microphones in 2020 in zijn geheel. Elverum cureert ook optredens van Duma, het boegbeeld van de underground metalscene in Nairobi; folk- en jazzcellist en voormalig Nirvana-livebandlid Lori Goldston; en de Estse hedendaagse folkmuzikant Mari Kalkun. 

Meer namen die onderdeel uitmaken van de gecureerde programma’s worden later bekendgemaakt. 

Le Guess Who? kondigt ook nieuwe namen aan als onderdeel van de algemene line-up. Hiertoe horen o.a. de Zanzibarische Siti Muharam, de achterkleindochter van taarab-legende Siti Binti Saad; de Gambiaans-Britse grime- en hiphopartiest Pa Salieu; new age en sufi-componist Arooj Aftab; de Britse celliste en zangeres Lucinda Chua, die eerder onder meer samenwerkte met FKA Twigs; de New Yorkse neo-soulsensatie KeiyaA; de Tunesisch-Belgische artiest Ghalia Benali, die haar nieuwste project ‘Hadret Ishq’ presenteert, waarin ze Sufi-liederen en -poëzie herinterpreteert; de Amerikaanse ambientpionier William Basinski, die zijn nieuwste werk ‘Lamentations’ uitvoert; Spirit Fest, met leden van The Notwist en Tenniscoats; Gebroeders Dieleman van Eeckhout, het nieuwe project van Colin H. van Eeckhout (Amenra) en de Zeeuwse songwriter Broeder Dieleman; en nog veel meer. 

Het Oegandese platenlabel Nyege Nyege Tapes presenteert zijn eigen Hakuna Kulala clubnacht, met Authentically Plastic, Diaki, Marcelle/Another Nice Mess, Menzi en Turkana. 

Het Utrechtse, eigentijdse en innovatieve muziekplatform Uncloud host een eigen programma met Ana Roxanne, Galya Bisengalieva en Vladislav Delay AV Live (visuals door AGF). 

Bekijk het volledige overzicht van alle bevestigde namen onderaan dit bericht. 

Dit jaar vindt de Mega Platen & CD Beurs opnieuw plaats tijdens Le Guess Who? Europa’s grootste platenbeurs is internationaal geliefd om zijn ongelooflijk uitgebreide vinylcollectie. Op 12 en 13 november verzamelen vinylliefhebbers van over de hele wereld zich in De Jaarbeurs, waar honderden verkopers van nieuwe en tweedehandsplaten hun collectie uitstallen. Meer info vind je op www.recordplanet.nl.   

Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld. De 14de editie vindt plaats van 11-14 november 2021. Het Utrechtse festival, dat plaatsvindt door de hele stad, presenteert muziek, film, beeldende kunst en meer in o.a. popzalen, theaters, kerken en musea. 

Vierdaagse passe-partouts voor het festival zijn verkrijgbaar voor €133,00 (incl. servicekosten) via leguesswho.com/tickets. Dagkaarten zijn later verkrijgbaar. 

Alle tot nu toe bevestigde artiesten voor Le Guess Who? 2021 

curated by John Dwyer:
Bent Arcana
Brigid Dawson & Sunwatchers
Earth Girl Helen Brown
faUSt performing Faust IV live!
Gustaf
Old Time Relijun
OSEES 

curated by Lucrecia Dalt:
Beatriz Ferreyra
Felix Kubin
Julián Mayorga
Lucrecia Dalt & Aaron Dilloway
Tarta Relena 

curated by Matana Roberts:
Damon Locks’ Black Monument Ensemble
Irreversible Entanglements
Jesu
Joëlle Léandre
Oren Ambarchi 

curated by Midori Takada:
Ensemble Klang presents Thrift Hybrids
Ton-Klami 

curated by Phil Elverum:
Duma
Lori Goldston
Mari Kalkun
the Microphones 

General program:
Alabaster dePlume (artist-in-residence)
Alexander Scriabin – ‘Le Poème du Feu’ performed by Radio Philharmonic Orchestra
Aquiles Navarro & Tcheser Holmes
Arooj Aftab
Black Country, New Road
Bohren & Der Club Of Gore
Conjunto Papa Upa
Etran de L’Air
Gebroeders Dieleman van Eeckhout
Ghalia Benali in Hadret Ishq
KeiyaA
Kiko Dinucci
L’Rain
Lucinda Chua
Lycox
Mazaher
Model Home
PAINT
Parrenin/Weinrich
Pa Salieu
Pink Siifu
Ronald Langestraat & Tim Koh
Sessa
Siti Muharam
SPAZA
Spirit Fest
Tara Clerkin Trio
The Necks
Vanishing Twin
William Basinski performing Lamentations 

Nyege Nyege Tapes presents Hakuna Kulala Club Night:
Authentically Plastic
Diaki
Marcelle/Another Nice Mess
Menzi
Turkana 

Uncloud presents:
Ana Roxanne
Galya Bisengalieva
Vladislav Delay AV live (visuals by AGF) 

Meer artiesten worden later aangekondigd