×

Nieuws

02 mei 2014

Koers nieuwe Jose James meer electrisch

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Blue Note

Op 10 juni zal er een nieuw album van Jose James uitkomen met als titel While You Were Sleeping. Het is zijn tweede album voor Blue Note en bevat een collectie songs die gedrenkt zijn in jazz, electronic en rock.

Na twee albums gemaakt te hebben voor Gilles Peterson’s Brownswood Recordings waarvan zijn debuut The Dreamer een spannende mix van jazz en coole hiphop liet horen en het tweede BlackMagic een meer een electronic geluid vond hij in samenwerking met pianist Jef Neve op For All We Know, een album gevuld met fijne American Standards, weer de pure jazz terug. Het in volledige vrijheid gemaakte No Beginning No End, wat na de opnamen gelijk onderdak kreeg bij Blue Note, keerde hij terug naar de coole jazzvorm van debuut.

Verrassend genoeg keert hij nu met zijn nieuwe album While You Were Sleeping toch weer terug naar een meer electronisch geluid. De eerste single EveryLittleThing is daar gelijk een goed voorbeeld van. Geproduceerd door James zelf en Brian Bender gedijt het album met de spannende nieuwe koers door toedoen van zijn vaste band met daarin keyboardspeler Kris Bowers, bassist Solomon Dorsey en drummer Richard Spaven alsmede de nieuw aangetrokken gitarist Brad Allen Williams, wonderbaarlijk goed. Hoewel meer rock gedreven, en meer electronisch aangestuurd blijft James’ stem zijn immer vertrouwde zelf en kneed hij elke song, hoe anders soms ook als wat hij hiervoor gedaan heeft, naar zijn eigen coole stijl.

Gasten op het album zijn trompettist Takya Kuroda, die vorige maand op eigen kracht het lekkere album Rising Son (geproduceerd door James) uitbracht en meespeelt op cover van Al Green’s Simply Beautiful (de track die het album afsluit) en de formidabele Becca Stevens die op het door haar geschreven Dragon het duet met James aangaat. James omschrijft de collectie songs op While You Were Sleeping als ‘a synthesis of everything I love about music’. De muziek op het album heeft daardoor naast de overduidelijke invloeden uit de jazz ook links naar artiesten zo verschillend als Frank Ocean, James Blake, Radiohead, Nirvana en Madlib. Het album is tevens een ode aan het nachtleven van Oost Londen met clubs als Cargo en Plastic People.

James komt al heel snel een serie optredens in Nederland doen om het nieuwe album te promoten. Hij speelt daarbij onder meer op 3 juni 2014 in de Oosterpoort, Groningen.

Tracklisting While You Were Sleeping:

 1. Angel
 2. U r the 1
 3. While You Were Sleeping
 4. Anywhere U Go
 5. Bodhisattva
 6. 4 Noble Truths
 7. Dragon (feat. Becca Stevens)
 8. Salaam
 9. Without U
 10. EveryLittleThing
 11. xx
 12. Simply Beautiful (feat. Takuya Kuroda)