×

Nieuws

29 juni 2022

In de gaten houden: Megan de Kruijf

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Mammy Records

Megan de Kruijf

De Brits/Nederlandse Megan de Kruijf kreeg bekendheid als actrice in Hollands Hoop en als songwriter in het voorprogramma van The Dutch dit jaar. Na een tweetal singles verscheen onlangs de ep Once Upon A Time Something Happened And I Think I Was There, een persoonlijke, openhartige plaat over jong zijn in deze tijd.

De zes nummers op de ep laten overduidelijk horen dat De Kruijf een van de interessantste jonge (solo)artiesten in Nederland is; als we het kaf van het koren scheiden blijft zij zeker over. Haar muziek laat zich het best omschrijven als indiepop met lekkere frisse, rijke en creatieve arrangementen. Een persoonlijk geluid, waarbij er zowel ruimte is voor gruizige gitaren als voor uiteenlopende elektronica. De openingstrack op de ep, Bird, is zo’n typische aantrekkelijke, heldere alternatieve popsong die mooi doorschiet naar meerstemmige zang.

Als De Kruijf wat meer eigentijdse (R&B-)invloeden binnenlaat dan doet ze dat op haar eigen manier (Cursive Inspirational Lines) en als ze samples gebruikt kunnen die zomaar uit haar eigen omgeving en vriendenkring komen, zoals op de door elektronische beats en strijkers gekleurde single Heroes.

De ep gaat met de andere single Pink Elephant in de versnelling, met daarbij een opvallende mix van strak/straf en ijl/akoestisch, om een interessante zijsprong te maken met de sfeerrijke en ritmisch interessante Bow Wow Wow cover The Man Mountain. Megan de Kruijf serveert nog een staalkaart van haar kunnen met de afsluiter She Is Nostalgia; een bonte mix van stemmetjes, beats, elektronica, dikke baslijnen en piano die zich ontpopt als pakkende electrorock.

Once Upon A Time Something Happened And I Think I Was There is een ep voor en door een generatie die volwassen wordt in een wereld vol onzekerheid en fatalistische, soms apocalyptische denkbeelden. Muzikaal is de ep een weerslag van meerdere tijdperken en kun je naast de eigentijdse klanken inderdaad soms ook indiepop van de jaren negentig of de creativiteit en ongrijpbaarheid van iemand als Kate Bush ontwaren in de muziek van Megan de Kruijf. Dit alles wel binnen haar eigen stijl natuurlijk.